Държава и община влязоха в битка за остров край Созопол


Държава и община влязоха в битка за остров край Созопол
21 Юли 2017, Петък


Кметът го иска за паркинг, министърът не дава

Автор: Десант

Вчера в ефира на Нова телевизия созополският кмет Панайот Рейзи за пореден път поиска остров Свети Кирик и Юлита да бъде даден на общината, за което има и решение на местния общински съвет. Най-належащият мотив на градоначалника за това е да може огромният бивш военен плац да се ползва като паркинг, вместо морското градче „да се задъхва с паркирането".

Той не скри, че често е търсен от различни бизнесмени и инвеститори, които имат най-различни планове и визия за бъдещето на острова, включително и изграждането на хотели там. 

От студиото в София министърът на културата Боил Банов поясни, че културното ведомство, което е принципал на това късче земя от 2010 г., има „много ясен план за развитието на сградата на морското училище и на острова като цяло“. 

Идеята е на Свети Кирик да се направи Музей на подводната археология, да се довършат археологическите проучвания там и да се създаде учебен център, в който да се събират археолози от цял свят. Министър Банов бе категоричен, че хотели и паркинги нямат място на острова.

Той допълни, че Св. св. Кирик и Юлита е обявен за недвижима културна ценност, тъй като на територията му са разкрити значителни археологически обекти.

Ocтpoвът ce нaмиpa нa 250 м ceвepoзaпaднo oт Coзoпoл. Гoлям e oĸoлo 82 дeĸapa e и eдинcтвeният пo Бългapcĸoтo Чepнoмopиe, ĸoйтo e cвъpзaн c ĸoнтинeнтa пocpeдcтвoм вълнoлoм.

През 1925 г. в него е положен първия камък за изграждането на Рибарско училище, което е завършено през 1930 г., като от 1934 до 1940 г. е Морско училище. Тъй като по силата на Ньойския договор България няма право на военноморско училище, покрай майсторлъка на риболова, курсистите тайно устояват тук и военния занаят.  


Стара снимка на Морското училище на острова

След 1945 г. Св. св. Кирик и Юлита се обособява като военно пристанище и на него се разполагат различни военноморски части.

В интерес наистина сградата на някогашното морско училище, което по думите на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, се явява визитна картичка на Созопол, днес е в изключително занемарено състояние и наистина е нужно спешно да се вземат мерки за нейното запазване от разруха.

По отношение на финансирането на проектите за възстановяването на емблематичната сграда идеите и на созополския кмет, и на Министерството на културата са свързани с използване на възможностите на европейските оперативни програми.

Кой ще надделее в битката за острова в крайна сметка не е толкова важно. По-съществено е наистина разрухата да бъде спряна и на това райско кътче от нашето Черноморие да възкръсне за нов живот.



В категории: Репортажи , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки