На Черни връх ще прозвучи класическа музика в чест на загиналите от Първа софийска дивизия


На Черни връх ще прозвучи класическа музика в чест на загиналите от Първа софийска дивизия
21 Юли 2017, Петък


Преди 100 години, след края на Първата световна война, столичното гражданство избира планината Витоша за символ на загиналите офицери и войници от това военно формирование

Автор: Десант

Преди 100 години, след края на Първата световна война, столичното гражданство избира планината Витоша за символ на загиналите офицери и войници от Първа софийска дивизия. Тогава са изнесени няколко концерта във Военния клуб в София и в няколко български градове. Създаден е и инициативен комитет за поставяне на мемориален кръст на Витоша, но това така и не се случва.

Един век по-късно, прекрасната природа на планината и чистия въздух ще бъдат огласени от вечната класика. На 22 юли от 13,00 ч. Черни връх ще стане сцена на клавирен концерт, който ще е първият от поредицата, която инициаторите на проявата - Сдружение „Военноисторическа комисия“, организират с основна цел съхраняване на българската военна история и патриотичното възпитание на младите. 

На 2290 метра надморска височина зад пианото ще застане прочутата ни музикантка Евелина Станчовска, като в проявата ще вземат участие и студенти, изучаващи оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Входът за концерта, доколкото може да се говори за такъв, е напълно безплатен!

Следващите домакини на "планинската" класическата музика ще бъдат връх Мусала и връх Руен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки