Законопроект на патриотите спира доживотния тормоз над длъжниците


Законопроект на патриотите спира доживотния тормоз над длъжниците
21 Юли 2017, Петък


Като продължение на темата за 10-годишната погасителна давност на задълженията, вносителите предлагат един чисто нов закон, който защитава средния българин, а не кредитния милионер

Автор: Десант

Парламентарната група на ,,Обединени патриоти” внесе днес за обсъждане в парламента законопроект за защита при свръхзадълженост на физическите лица.

Председателят на ПГ ,,Обединени патриоти” и лидер на партия ,,Атака” Волен Сидеров заяви пред медиите, че ,,с този закон се защитава интереса на малкия човек и се спира практиката гражданите с дългове да бъдат ограбвани, преследвани и тормозени до живот.”

През последните години сме свидетели на брутални случаи на буквално съсипани човешки съдби заради първоначално малки дългове, които преминавайки в графа „предсрочно изискуеми“, с натрупани съдебни такси, такси на ЧСИ, колекторски фирми, наказателни лихви се превръщат в непосилно бреме за длъжника. Правната справедливост изисква правилно оценяване на всеки случай и даване на равни права и възможности за защита на кредитора и длъжника, обявиха вносителите.

Зам.-председателят на групата и съвносител за законопроекта Искрен Веселинов припомни, че вече внесените предложения за изменение в ГПК, приети на първо четене, включват и 10-годишна абсолютна погасителна давност за всякакъв вид задължения. Като продължение на тази тема патриотите внасят дългоочаквания от обществото чисто нов закон, който изцяло урежда правната материя при свръхзадълженост.

,,България е една от трите европейски държави, която няма такъв закон. Физическото лице, което не може да обслужва своите кредити, да има право на съдебна защита, която да урегулира отношенията кредитор-длъжник, като гарантира приемливи условия както за кредитора, така и за длъжника.Тази законова рамка, разбира се, изключва недобросъвестни длъжници и лица, които са извършили административно нарушение, в резултат на което се е натрупал дългът”, посочи Искрен Веселинов.

За да няма злоупотреби с фиктивни лица законопроектът предвижда физическото лице да е работило поне три от последните пет години. В момента, в който длъжникът получи защита от съда, спират да текат всички лихви и неустойки по дълга, докато лицето отново влезе в режим на състоятелност, като това избягва така наречената ,,дългова спирала”.

Законопроектът предвижда и горна граница на дълга от 150 000 лева, тъй като по думите на вносителите той защитава средния българин, а не кредитния милионер.

В отговор на журналистически въпрос Христиан Митев от НФСБ заяви, че законопроектът засяга частно-правните вземания, а не публичните.

Това е поредна законодателна инициатива на патриотите, която е в подкрепа на обикновения българин.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки