Самодива, Кукер и Малък змей – така ще се казват новите зали в НЕМ


Самодива, Кукер и Малък змей – така ще се казват новите зали в НЕМ
20 Юли 2017, Четвъртък


„Опознай традициите, за да обикнеш народа си“ пък е кръстена дарителската кампания за изграждането на образователен център в музея към Института за етнология и фолклористика.


45 000 лв ще струва ремонта на трите зали в Националния етнографски музей, които носят имената „Самодива“, „Кукер“ и „Малък змей“. За тяхното оборудване и обзавеждане пък ще отидат общо 33 000 лв. Тоест, 22 000 лева по-малко от предвидените първоначално средства.

„Получихме дарения от граждани, неправителствени организации, бизнеса и Синдиката на българските учители. Общата сума събрана за центъра е 32 247 лв, като 20 000 лв са от собствени средства на ИЕФЕМ, 5000 лв дарение от Гебр. Хайнеман България (магазини „Балканско“), 3000 лв дарение от Булстрад Виена Иншурънс Груп, 1062 лв дарения от посетители в музея и в партньорската мрежа обекти на магазини „Слънце-Луна“, Професионален форум за образованието и магазини „Стената“, 1000 лв дарение от Синдикат на българските учители, 1000 лв дарение от служителите на WorleyParsons NS, 500 лв дарение от г-н Боян Гюзелев, 561 лв са събраните средства от DMS кампанията“, съобщават от музея.

Партньори на кампанията са младите архитекти от Сдружение „Мещра“ Мирела Кафкова, Ирина Аргирова и Дарина Христова. Те ще завършат цялостния проект за образователния център, като целият им труд е безвъзмездно дарение от тях.



В образователния център на НЕМ ще се извършва обучение на деца и ученици чрез интерактивни игрови модели. Това ще е мястото, където посетителите на музея ще могат да пипнат и опитат всичко. Ще има и курсове за деца по традиционни занаяти от професионални занаятчии.

Тъй като средствата, събрани до момента, са недостатъчни за цялостното довършване на центъра, от НЕМ призовават всеки, който има на сърце, да помогне с каквото може. От там съветват желаещите да се включат в кампанията да следят сайта на ИЕФЕМ http://iefem.bas.bg/ и страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/iefem, за да се информират за следващите ни инициативи за събиране на средства.


В категории: Новини , Традиции , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки