Патриотите: Илинден трябва да ни обединява, Македония сме ние


Патриотите: Илинден трябва да ни обединява, Македония сме ние
20 Юли 2017, Четвъртък


Договорът за добросъседство да бъде подписан в името на истината, в името на свободата и в името на паметта на илинденци, призовават в декларация от ОП

Автор: Десант

Македония сме самите ние, напук на всички, които искат да ни разделят, заявиха патриотите от парламентарната трибуна днес, когато се отбелязват и 114 години от Илинденско-Преображенското въстание.

То избухва на 20 юли 1903 г., като целта му е да бъдат освободени Македония и Одринска Тракия, останали в пределите на Османската империя. Тогава цяла Европа заговори за подвига на македонските и тракийските българи, за героичната им саможертва и романтичния им идеал.

„Днес това въстание се чества в две държави, едните го наричат македонско, другите - българско. Но ние сме спокойни, защото знаем, че между българско и македонско няма конфликт. Няма и разлика", заяви депутатът Йордан Йорданов в декларация от името на „Обединените патриоти".

В нея се казва, че десетилетия се правят опити един народ да се раздели на две непримирими части.

„Исторически доброжелатели пречат на пътя на Македония към евроатлантическия свят или предявяват териториални претенции. Да бъдем честни - всички те ще се радват, ако днес България и Македония не намерят общ път, без компромиси по миналото с поглед към бъдещето", каза Йорданов.

„Македония не е наш враг, Македония това сме самите ние. Напук на всички, които искат да ни разделят. Затова 20 юли трябва да ни обединява", изтъкна още патриотът.

Той обясни, че България е гарант за европейско бъдеще на Македония.

„Всеки трети човек от нас има дядовци в Македония или Тракия. Никога не бяхме егоисти, искахме всеки в Македония и Одринско да е свободен. Не искахме Македония за себе си като териториална придобивка, а я искахме свободна", подчертават патриотите. 

Те обръщат внимание, че в последните десетилетия България проявява майчинско великодушие към Македония, макар голяма част от тамошния елит да не отговарял със същото.

„Сред народа на Македония обаче България няма проблем. В името на този народ ние трябва да вървим към все по-тесни икономически и културни връзки, запазване на териториалната и цялост, към париране на стремежите за нейната дестабилизация, защото това ще означава и дестабилизация за самата България", категорични са от „Обединени патриоти".

„Затова призоваваме договорът за добросъседство да бъде подписан. Без компромиси. И с усърдна работа за връщане на доверието между двете държави. В името на истината, в името на свободата и в името на паметта на илинденци" - завършва декларацията.





0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки