Реставрират базиликата в Кастра ад Монтанезиум


Реставрират базиликата в Кастра ад Монтанезиум
Снимка: Новините от Монтана
19 Юли 2017, Сряда


Градежът се извършва с естествени материали, а обектът се очаква да е готов до есента

Автор: Десант

Започна активната работа по възстановяването на раннохристиянската базилика на крепостта Кастра ад Монтанезиум в местността Калето в Монтана, предават местните медии. 

Проектът за консервацията и ревитализацията на старината се финансира по програма за трансгранично съдрудничество между България и Сърбия. Извършваните от работниците дейности непрекъснато се наблюдават от археолог. 

Основните материали, които се използват при реставрацията, са камъни от река Огоста и от кариерата за кремъчен варовик край  с. Владимирово. „Изключено е да ползваме друго освен  естествени мателриали” гарантира техническият ръководител Ваньо Димитров. Очаква се обектът, който ще се превърне в перлата на туризма в Монтана, да е готов до есента.

Реставрираните зидове на раннохристиянския храм ще завършват с пасарелка с дължина около 50 метра, която ще позволява на посетителите да обхождат базиликата. 

Почти на финала е и разширяването на алеята, която води към крепостта от парк „Калето”  Проектът там предвижда обособяването на  пет входа, четири от североизток, по протежение на ул. „Извора“ и един от запад. Площта на целия парк е 47 990 квадратни метра.

Предстои още рехабилитация на алеите, поставяне на  предпазни метални парапети, енергоспестяващо осветление,  система за  видео наблюдение, нови  пейки, кошчета за отпадъци и антипаркинг елементи на входовете на парка.  Освен това се предвижда възстановяване на зелените площи, засаждане на нови дървесни видове, декоративни храсти, цветни градини.

Раннохристиянската базилика е била построена върху развалините на разрушена антична сграда, вероятно античен храм, потвърждение за което дават последно разкритите находки. Старинната базилика е датирана от началото на IV в.

Сградата представлява сирийски тип базилика - трикорабна с вградена в дебелината на източната ѝ стена полукръгла апсида, фланкирана от малки правоъгълни помещения (пастофории). На изток църквата е завършвала с гладка фасада по ориенталски образец.

Самата крепост Кастра ад Монтанезиум се намира в северозападния край на Монтана, на хълма Калето. Селището се датира от праисторически времена. Първите му обитатели са живели през каменно-медната епоха. В по-късен период, то се обитава от тракийското племе трибали, които построяват крепост за защита от нападатели. По време на Римската империя се изграждат се и поддържат пътища, свързващи Монтана с останалата част на империята, в следствие на което града процъфтява.

Града и крепостта са разрушени през VІ век от аварите и славяните.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки