Лекарите съветват: Не водете децата на плажа в най-горещите часове


Лекарите съветват: Не водете децата на плажа в най-горещите часове
19 Юли 2017, Сряда


Родителите трябва да бъдат внимателни и с храната, която дават на малчуганите, предупреждава бургаската педиатърка д-р Хрипсиме Каспарян

Автор: Десант

Прекомерното излагане на слънце при децата крие опасност от прегряване, което се изразява с главоболие, повръщане, а в по-тежките случаи и гърчове, предупреждава д-р Хрипсиме Каспарян, началник на  Второ отделение по педиатрия в УМБАЛ-Бургас.

„Моят съвет към родителите е да избягват най-топлите часове и особено интервала от 12 до 16 ч., защото дори детето да е с шапка и под чадър, това не го предпазва достатъчно от високите температури”, пояснява педиатърката.


д-р Хрипсиме Каспарян

В момента отделението на най-голямата бургаска болница, в което лекуват деца от 2 до 18-годишна възраст, е пълно с пациенти, а най-често срещаните случаи са на летни вируси и именно прегряване от плажа.  Пациентите са предимно деца на български и чуждестранни туристи.

„Основните симптоми, които са характерни за летните вируси, са висока температура или болки в стомаха и повръщане. Препоръчително е, когато детето вдига висока температура за повече от ден, да се потърси лекарска помощ”, разяснява д-р Каспарян.

Тя обръща внимание, че родителите трябва да бъдат внимателни и с храната, която дават на малчуганите.

„В никакъв случай не бива да им купуват царевица или други храни, които се продават на плажната ивица, защото те не се съхраняват при подходящи условия и крият риск за здравето им. Трябва да се избягват още студените напитки и тези с много лед.

Чистотата на приборите и съдовете, както и хигиената при приготвяне на храната, също е от значение. Поради тази причина родителите трябва да внимават  какви ресторанти и заведения за хранене избират”, подчертава д-р Каспарян.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки