Русенци може да си отдъхнат: „Монтюпе“ ще инвестира 5 милиона евро за чист въздух


Русенци може да си отдъхнат: „Монтюпе“ ще инвестира 5 милиона евро за чист въздух
Снимка: МОСВ
19 Юли 2017, Сряда


Патриотите показахме на дело как трябва да се защитава обществен интерес

Автор: Десант

За това, че чуждите инвеститори у нас се чувстват безнаказани и редовно погазват българските закони е писано много. Повечето от тях пръста си не мърдат да пазят красивата ни природа. „Аурубис" от години замърсява Средногорието, „Булес" не спира да трови бургазлии... Плащат си глобите и продължават. 

Един от тези замърсители е и френската фабрика „Монтюпе“ в Русе, която редовно обгазява дунавския град, за което неведнъж сме писали в "Десант". Предприятието постоянно бива санкционирано за нерегламентираното изпускане на вредни емисии в природната среда, но не спира с безобразията си.

Сега обаче французите бяха притиснати от настоящия министър на околната среда и водите Нено Димов и на среща с него вчера им беше даден 7-дневен срок да представят инвестиционна програма срещу замърсяването на въздуха в Русе. Те се ангажираха да инвестират в тази насока 5 милиона евро в следващите година и половина.

"Ние ще контролираме строго сроковете за изпълнение, за да гарантираме на хората в Русе решаването на проблема със замърсяването на въздуха", заяви министър Димов. Според него при всяко просрочване ще бъдат налагани санкции. Предприятието трябва да спазва еконормите и законодателството, както го прави в заводите си във Франция и Канада, подчерта той, цитиран от пресцентъра на екологичното ведомство.

„Монтюпе“ ще трябва да въведе собствена система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която да дава данни в реално време на населението в Русе. Министър Димов обяви, че през есента отново ще посети града, за да провери изпълнението на програмата.

Проблемите на „Монтюпе“ ЕООД са свързани с необхващане на всички източници на емисии от вентилационната система и неефективни вентилационни и пречиствателни съоръжения. За да се осигури работната среда, дружеството прибягва до използване на нерегламентирани източници за изпускане на непречистени емисии – врати, прозорци, жалузи, противопожарни клапи и т.н., уточняват още от МОСВ.

Нарушенията са от 2012 г. до сега. Сигналите за неприятни органични миризми в източната част на Русе зачестяват след разширението и увеличаване на капацитета на инсталацията  за леене на алуминий (от 488 т на 840 т на денонощие).

За констатираните нарушения на „Монтюпе“ ЕООД дотук са наложени имуществени санкции в общ размер 815 387 лв.

През февруари дружеството е внесло уведомление за инвестиционно предложение „Модернизация на вентилационна система и нови спомагателни дейности към предприятие за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав“.  Процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС е в ход .  Провеждат се консултациите с РЗИ – Русе, община Русе и Дирекция „Инспекция по труда” – Русе.

„Ясни са действията и сроковете, както и санкциите при неизпълнение. Компромиси няма да има. Мисля, че патриотите показахме на дело как трябва да се защитава обществен интерес" - изтъкна депутатът от „Обединени патриоти" Искрен Веселинов, който също присъства на срещата заедно с областния управител Галин Григоров и директора на РИОСВ-Русе Любомир Атанасов.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки