Канят се да застоят с пететажни сгради вековна гора край язовир


Канят се да застоят с пететажни сгради вековна гора край язовир
Престъпно разрушената ловна хижа
18 Юли 2017, Вторник


Депутат от „Обединени патриоти" пита премиера няма ли да освободи областния управител на Пловдив Здравко Димитров-Зико заради това, че безогледно защитава частни корпоративни интереси

Автор: Дина Харизанова

Още през септември миналата година ловците от Ловно-рибарския съюз „Съединение-1906“ излязоха на митинг, на който поискаха оставката на губернатора на Пловдив Здравко Димитров-Зико и депозираха жалба срещу него в Апелативна прокуратура.

Причината за техния гняв бе, че пловдивският областен управител им разпоредил ултимативно да се махнат от ловната хижа, ползвана от тях в продължение на 40 години - под предлог, че иска да гледа там фазани.

Зико обещал на авджиите да им даде друго място, което обаче се оказало без язовир и собствен водоизточник, какъвто можели да ползват дотогава, тъй като в съседство на съборения ловен дом имало голям водоем на площ от над 15 дка.

След като те отказали да сменят кон за кокошка, образно казано, хижата била разрушена, ведно с намиращата се до нея тоалетна.

Преди броени дни на пресконференция зам.-председателят на ОбС-Пловдив и член на Управителния съвет на Ловно-рибарския съюз „Съединение-1906“ Камен Шишманов, пълномощникът на председателя на сдружението Марин Карагьозов и Петър Начев, също член на Управителния съвет, се оплакаха, че Здравко Димитров-Зико стриктно изпълнява заканите си и връща всички решения на ОбС-Съединение, които касаят въпросния имот със съборената ловна хижа, намиращ се в местността Калето.


Момент от пресконференцията на ЛРС „Съединение-1906“

По думите на Шишманов, с нелепа процедурна хватка на юристите губернаторът връща решението на общинските съветници, с което имотът се дава за ползване на ловците и рибарите. За мотив му служи нелепият довод, че не се констатира безспорно, че ОбС-Съединение е принципал на правото на собственост на водоема, а в скицата пишело, че е държавна собственост.

Но съществува документ, в който изрично е посочено, че имотът не е държавна собственост.

Зико връща и следващото решение на общинския съвет, което е от 4 май 2017 г.,  и с което е разпоредено да се възстанови публична общинска собственост. Аргументът на губернатора е, че съветниците не може да задължават кмета да възстановява елементи на публична общинска собственост.

Като основание за бутането на двете постройки се изтъква, че външната тоалетна към хижата не отговаряла на санитарно-хигиенните условия и не е годна за ползване. Димитров се мотивира с член от Закона за устройство на територията (ЗУТ), даващ право на кмета да премахне сградите, но той се отнася само за случаите, в които визираните постройки не могат да бъдат поправени или заздравени.

А от ловно-рибарския съюз прилежно са подали заявление в Община Съединение, с което искат да имота да им бъде отдаден под наем и авджиите да възстановят сградата. Но вместо това, излиза постановление за разрушаването на тоалетната.

Преди време председателят на един друг Ловно-рибарски съюз – пловдивския „Сокол“, с който до 2005 г. ЛРС „Съединение“ ползвали заедно имота и който остава да се разпорежда с масивната вила в него (забележете - тя не е съборена, бутната е само ловната хижа на колегите им от Съединение), продава за 40 000 лева част от въпросните 5,5 декара на фирма „Кристи 2002“. Тя, от своя страна, през декември 2016 г. препродава парчето земя на „Ентъртеймънт БГ“ ЕООД с управител Запрян Ламбрев. Друг е въпросът имала ли е право на това, но това е тема за друга публикация.

През януари 2017 г. д-р Васил Паница продава и останалата част от имота на  „Ентъртеймънт БГ“ ЕООД и така дружеството става абсолютен господар на целия апетитен имот от 5, 5 дка с гора и собствен водоизточник.

С решение от 7 юли ОбС-Съединение утвърждава изменението на ПУП на въпросния имот. От „Ентъртеймънт БГ“ възнамеряват да застроят 80% от него! И то на височина от 5 до 12 метра, което означава, че ще бъдат  издигнати пететажни сгради.

По-просто казано, на 4,2 от от 5,5 дка ще бъде унищожена гора с вековни дървета в името на строежа на хотели и други здания, за да се удовлетвори едно нелепо инвестиционно намерение.

„Ако областният управител и кметът на Съединение не предприемат действия по възстановяване на публичната общинска собственост на този имот, това ще означава, че защитават частен корпоративен интерес“, категоричен е зам.-председателят на Пловдивския общински съвет.

От ЛРС „Съединение - 1906" са подготвили питане до министър-председателя Бойко Борисов за това дали възнамерява да предприемете действия по освобождаването на областния управител Здравко Димитров заради защитата му на въпросните частни корпоративни интереси в ущърб на природата и правото.

Ангажимент да съдейства на ловците и риболовците от Съединение е поел народният представител от „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

„Десант“ ще продължи да следи развитието на казуса.


В категории: Новини , Разследвания

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Eska
20.07.2017 17:13:25
0
0
Това ли е поредното безобразно съсипване на стара гора и на природния ландшафт от властимеещите???
3
Eska
20.07.2017 17:13:18
0
0
Това ли е поредното безобразно съсипване на стара гора и на природния ландшафт от властимеещите???
2
Eska
20.07.2017 17:13:07
0
0
Това ли е поредното безобразно съсипване на стара гора и на природния ландшафт от властимеещите???
1
Nona
19.07.2017 06:43:03
1
0
Където Шишманов мине
Трева не никне Позор
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки