Близо сто вида спинери се оказаха опасни


Близо сто вида спинери се оказаха опасни
17 Юли 2017, Понеделник


Вижде какви нередности откриха при модната джаджа от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Автор: Десант

Около 60% от проверените от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор спинери се оказа, че не отговарят на изискванията за безопасност. До момента са спрени със заповеди 97 различни вида от играчката, която маниакално набира популярност сред подрастващите.

Извънредната проверка е обхванала 154 търговски обекта и са инспектирани 219 вида спинери, част от които са дадени за изследвания и в лаборатория. За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хиляди лева.

Добрата новина е, че предлаганите на българския пазар спинери не съдържат олово и живак над допустимите граници, каквито бяха установявани при сходни проверки в трети страни. А наличието на тежки метали в модната джаджа крие голям риск за здравето на децата, които най-вече си играят с нея.

Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от проверените спинери: 99 броя са без маркировка за съответствие; 141 модела са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара; 108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида).

По време на проверката са закупени образци за изпитване в лаборатория - два от тях са изработени от твърд полимер и един от метал. Получените резултати показват, че образците, изработени от твърд полимер при нормална употреба (падане) отделят малки части, които могат да се погълнат от дете. Те ще бъдат обявени и в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки