Първата българска група в космическия лагер Space Camp Turkey се завърна с медал


Първата българска група в космическия лагер Space Camp Turkey се завърна с медал
15 Юли 2017, Събота


В Измир българчетата тренираха на тренажори за астронавти и на совалката Discovery

Автор: Десант

Първата българска група в международния космически лагер Space Camp Turkey за 2017 г. се завърна с медал и много нов опит в екипната работа в международна среда и най-новите технологии.

Отличието взе 14-годишният Владимир Николов от Русе, показал най-много знания и умения по време на престоя си в лагера от 2 до 8 юли 2017 г.

В групата имаше 22 деца от 9 до 15-годишна възраст от цяла България - от градовете Карнобат, Пловдив, Севлиево, Троян, София, Русе, Хасково, Бургас, Гоце Делчев, Стара Загора и Берковица. Те се съревноваваха със свои ръстници от Литва, Великобритания, Полша, Турция, Гърция само за два медала.

Лагерниците бяха разпределени в международни отбори, където демонстрираха не само способност за екипна работа, но и умения да се справят с поставени задачи и предизвикателства. Те имаха възможност да проведат и видеоразговор с астронавт от НАСА, към когото българчетата зададоха множество въпроси.

Space Camp Turkey e едно международно, мултикултурно и образователно предизвикателство, чиято главна мисия е възпитаването и насърчаването на бъдещи изследователи в различни области, както и изграждането на глобално приятелство на базата на космическите науки.

Учебно-тренировъчният лагер се намира в турския град Измир, като в света има едва три подобни центъра. Space Camp Turkey е единственият функциониращ в Европа и съседните държави и е създаден през 2000 година по модел на NASA.

В рамките на една седмица деца и младежи от цял свят са обучавани по технологии, открития и нововъведения от света на космическите пътувания, също науките термодинамика, роботика, астрономия, астро физика, биология и други. Чрез интерактивни симулации, пречупени през призмата на космоса, младежите се учат на първо място на работа в екип, общуване и лидерство в динамична и забавна среда, съобразена с учебната им програма.

В космическия център участниците преминават през реална подготовка за мисия в космоса като: обличат астронавтски костюми, изпробват движения в безтегловна среда, тренират на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други. Програмата се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки