Поредна жертва на частните съдебни изпълнители и колекторските фирми


Поредна жертва на частните съдебни изпълнители и колекторските фирми
14 Юли 2017, Петък


Атанас Атанасов от Бургас е един от многото потърпевши от структурите, създадени да рекетират българските граждани от името на монополисти, държавни фирми и частни компании. Запознайте се с неговата история

Автор: Светлана Николова

28-годишният Атанас Атанасов от Бургас е един многото потърпевши от действията на частните съдебни изпълнители и колекторските фирми, създадени с цел да мачкат, притискат, заплашват и унижават длъжниците на монополисти като „Топлофикация“, например.

Атанасов е студент, учи в Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“. Той се обърна към сайта Десант и телевизия СКАТ, за да разкаже за тормоза, на който са били подложени той и неговите родители.

Дългът на семейство Атанасови към Топлофикация е от 2012 г. и е за сумата от 755 лева. Срещу тях дори се е водило дело, което те са загубили още същата година безвъзвратно.

През 2013 г. срещу майката на Атанас е издаден и лист за принудително вземане от частен съдебен изпълнител (ЧСИ). С лихвите и с многобройните такси по съдебния процес, дължимите пари обаче междувременно са се удвоили и са станали 1 445 лева.

Родителите на бургазлията се споразумяват да изплатят дълга си на разсрочено плащане, на вноски от по 150 – 200 лева. Толкова са им финансовите възможности. В началото на 2017 г. те най-сетне си отдъхват – цялата сума по задължението – главницата плюс прогресивната лихва са издължени до стотинка.

„Мислихме, че сме оставили зад гърба си този тежък период на непрекъснат стрес, на всекидневен телефонен тормоз. Случвало се е от кантората на съдебния изпълнител да звънят на майка ми, тъй като тя е титуляр на партидата, след 20,00 часа, включително в почивни дни, когато е ясно, че дори да има възможност, човек няма да хукне да си урежда паричните сметки с тях. Идвали са и у дома ни, да заплашват майка ми, че ще й вземат имуществото и покъщнината, ако не даде веднага поредната вноска“, разказва Атанасов.

Няколко месеца след изчистването на дълга, семейството е подложено на нов тормоз. Оказва се, че имало начислени допълнителни лихви, които не били отразени в документацията. Така майката на Атанас трябвало да внесе още 47 лева.

„И се започнаха познатите телефонни обаждания и заплахи за съдебно преследване. Внесохме и тези 47 лева, но настоях частният съдебен изпълнител да ми издаде документ, че не дължим повече на никого нищо. Той ми каза, че срокът за това бил две седмици. Мина вече повече от месец и такъв документ не съм видял“, разказва потърпевшия.

Атанасов казва, че вече има горчив опит и с така наречените колекторски фирми. Една от тях - „СГ Груп” ЕООД (как да се защитим от фирми като тази, научете тук: http://www.desant.net/show-news/40660), го преследва за старо задължение към мобилния оператор Глобул (сега Теленор), опреди повече от 5 години.

„Звънят по всяко време, тонът е груб, заплашителен, думите са обидни. На доводите ми, че е минала давност от това мое задължение към фирмата, от там ми отговарят, че договорът за прехвърлянето на дълга ми обезсмислял срока за давност. Говорих с мои приятели юристи, които твърдят, че това просто не е вярно и ме съветват да подам жалба в прокуратурата за телефонен тормоз. Най-вероятно така и ще постъпя“, казва студентът.

Още подробности по темата, както и скандален запис на разговор между Атанасов и представител „СГ Груп” ЕООД, можете да чуете в предаването „Дискусионно студио“ на телевизия СКАТ, с водещ Стоян Иванов.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки