Огромни стомни и бърдуци украсиха българската столица на керамиката


Огромни стомни и бърдуци украсиха българската столица на керамиката
Снимки: troyan21.com
14 Юли 2017, Петък


Грънците са разположени на възлови кръстовища в Троян

Автор: Десант

На три възлови кръстовища в Троян, който се слави като българската столица на керамиката, от няколко дни са разположени високи по 1,30 м бърдуци и стомни. Гигантските керамични съдове са изработени от първомайстора Николай Йовков, който е трето поколение грънчар, информира troyan21.com.

Бърдуците и стомните са традиционни троянски съдини. Но тези, пръснати по кръстовищата в града, са по-специални, по-представителни и с богата пластична украса, изтъква медията и обръща внимание на „скулптираните“ им горни части, изобразяващи човешко лице, както и на трите дръжки на стомните, провокиращи загадка откъде се отпива водата.



Такива съдини, в стандартните им размери, са използвани за важни случаи като сватби и различни тържествени празненства, или пък са служили за украса и са внасяли колорит и стил в троянския дом.

Пред troyan21.com майстор Николай Йовков споделя, е и преди е правил големи съдове, но чак толкова едри не. „Тези бяха по 1,50 м, но се „свиха“ при изпичането до 1,20 м, което е нормално. И ги правих на грънчарското колело, което усилваше предизвикателството" - споделя керамикът.

Той разкрива, че това е неговият принос за 150-годишнината от обявяването на Троян за град, която ще се чества догодина, когато самият творец пък ще отбележи и своя 70-годишен юбилей.  

​Идеята за направата големите грънци е на ръководителката на Информационно-културния център (ИКЦ) Преслава Иванова, която й хрумнала, след като видяла нещо подобно в един известен с керамиката си град в Полша.


В категории: Занаяти , Бит и култура , Фолклор , Старите столици

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки