Колко пари дават фармацевтичните компании на докторите у нас


Колко пари дават фармацевтичните компании на докторите у нас
14 Юли 2017, Петък


Вижте кои са най-спонсорираните специалности

Автор: Десант

През миналата година различни фармацевтични компании са спонсорирали български лекари с 24 млн. лева. С парите е подпомагано участието на хората с бели престилки в медицински конгреси, лекции, консултации и др.

Финансовите инжекции от страна на индустрията към лекарското съсловие бележи ръст от около 3 млн. лева  спрямо 2015 г. Това сочи второто годишно оповестяване на спонсорствата на фармацевтичната индустрия.

Прякото донорство към лекари през миналата година е в размер на 16 млн. лева, а 8 млн. лева са влезли в касите на медицински дружества, съсловни лекарски организации, болници, лаборатории, медицински университети и др.

Публикуваните тази година данни затвърждават тенденцията, че фармацевтичната индустрия спонсорира голям брой медици у нас, повечето с малки суми, за участие в конгреси и регистрации и хонорари, вариращи между няколокостотин до 3000-4000 лева в масовия случай. Максимумът, който са получили единици лекари, е около 20 000 лева.

Запазва се и тенденцията фармацевтичните фирми да спонсорират с крупни суми медицинските дружества в отделните специалности, като предметът на дейност на организациите съвпада с портфолиото с продукти на компаниите. Впоследствие дружествата ги разпределят между своите членове или за различни дейности като семинари, академии и прочие, но без да дават публичен отчет.

Според всички действащи морално-етични кодекси спонсорството на фармацевтичните компании е безвъзмездно и няма обвързване с изписването на конкретно лекарство от страна на лекарите, но участници в системата свидетелстват за обвързаности между лекари и организации и техните финансови донори, коментира mediapool.bg.

По данни на медията, лъвският пай се дава за белодробните болести, кардиологията и неврологията, както и ревматологията, където в последните години излизат нови и скъпи терапии, включително и биологични. А най-ухажвано се оказва Българското дружество по белодробни болести (БДББ), като причината отново може да се търси в навлизането на пазара на нови медикаменти за астма и ХОББ.

Компаниите, които се явяват могъщи докторски спонсори, са „ГлаксоСмитКлайн“, „Астра Зенека“, „Бьоринген Ингелхайм“, „Киези“, „Рош“, „Новартис“, „Мерк“, „Глаксо", „Санофи", „Байер“ и др.



В категории: Новини , Разследвания , Анализи , Коментари , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки