Производителите на домашна ракия остро осъдиха нападките на Домусчиев срещу тях


Производителите на домашна ракия остро осъдиха нападките на Домусчиев срещу тях
13 Юли 2017, Четвъртък


Пунктовете, които наричате „нелегални“ са единствените, които работят на светло и събират акциз, се казва в отворено писмо на Национален съюз „Българската домашна ракия“, адресирано до олигарха

Автор: Светлана Николова

Сдружението за българска ракия изразява остро несъгласие с твърденията на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че в „казаните за ракия се произвежда нелегален алкохол“.

В отворено писмо, адресирано до известния олигарх, приватизатор на БМФ, от Национален съюз „Българската домашна ракия“ изразяват позиция, с която категорично отхвърлят внушението, което той налага на българското общество. А именно, че всички, които не са големи производители, били едва ли не „контрабандисти“.


Снимка: "Офнюз"

„Г-н Домусчиев, тези пунктове са легални и са единствените, които работят на светло и събират акциз от населението. Защото, както добре знаете, по закон никой в България няма право да дестилира в домашни условия. Сега действащото законодателство не позволява по друг начин да се произвежда алкохол, освен в тези пунктове.

Именно по тази причина ние категорично не приемаме хората, които извършват легална дейност и са регистрирани, хората, които макар и малки производители, допринасят за влизането на пари в държавната хазна от акцизи – да бъдат наричани „нелегални“, което като внушение, за нас, е равно на „мошеници“.

Още веднъж остро осъждаме това да се правят подобни внушения със знак на равенство между хора с малък бизнес и „нелегални“ производители, работещи извън закона. Заедно с това вярваме, че в държавната политика обаче трябва да има знак на равенство между малкия и среден бизнес и едрия индустриален капитал“, се казва в още в текста.

Припомняме, че монополите, произвеждащи спиртни напитки, през 2015 г. съзряха сериозна заплаха за интересите си в лицето на малките обекти за варене на домашна ракия с вместимост до 1000 литра, и с подкрепата на продажни депутати гласуваха за ликвидиране на малкия бизнес на хиляди българи.

Даже още по-лошо – опитаха се да ги лишат от производството и употреба на една изконна българска традиция, каквато е направата на домашна ракия.

Производителите на домашна ракия проведоха много разговори с депутати, с министри, с ръководството на агенция Митници, но без резултат.

Единствен на проблема им откликна лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов, който по това време бе депутат в парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.


Патриотите бяха единствени, които подадоха ръка на дребните производители. И постигнаха успех след едногодишна битка

Патриотичната коалиция се нагърби с отговорността да спаси бизнеса на дребните производители от лапите на лобистите в Народното събрание.

След едногодишна борба, убеждаване и политически маневри, в края на януари т.г., буквално часове преди края на управлението на „Борисов 2“, излезе „новият стар” закон, който дава отново възможността този бизнес да не бъде затрит. Вече е факт целогодишното варене на ракия, без чакане, подаване на уводемления и т.н.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки