Защо магистратите не бива да получават финансови инжекции от чужди донори


Защо магистратите не бива да получават финансови инжекции от чужди донори
Снимка: Канал 3
13 Юли 2017, Четвъртък


Този, който дава парите, иска нещо насреща, а и малко се знае как и за какво се харчат тези средства, изтъкна депутатът Христиан Митев през Канал 3

Автор: Десант

Въпросът с външното финансиране на магистрати в България стигна до правната комисия в НС, която прие промените в закона за съдебната власт. Те предвиждат съсловните магистратски организации, като Съюза на съдиите, например, да нямат право да получават финансови инжекции от чужди донори като "Америка за България".

„Оказа се, че всъщност ние много малко знаем какви пари се дават като размери, за какво се дават, за какво се харчат и от кого се харчат", призна в „Денят на живо" на Канал 3 депутатът от „Обединени патриоти Христиан Митев, който е зам.-председател на парламентарната Комисия по правни въпроси.

На въпрос защо трябва да се ограничи финансирането за магистрати от чужбина, Христиан Митев посочи: „За да се осигури на практика независимостта в правораздаването. Тук включваме правораздаване от съдиите, повдигане и поддържане на обвинение от прокуратурата."

Той добави, че промените не са насочени конкретно срещу определени организации, получаващи външно финансиране. „Някои се разпознаха и видяха в този законопроект нещо, насочено срещу тях, но той е за всички", изтъкна Митев.

„Проблемът е там, че когато имаме външно финансиране, без да поставям под въпрос добрите намерения в по-голяма част от случаите, малко или много този, който дава парите, иска нещо насреща.
Ние внасяме проект, който според нас е полезен, необходим и поставя въпрос, който до този момент бе оставен встрани, все едно не съществува - за едни влияния в съдебната система."

Депутатът от "Обединени патриоти" даде произволен пример от пресата.

"Организация на съдия Х получава финасиране по проект от Холандия. Впоследствие същият този съдия гледа наказателно дело на холандски гражданин и преценява, че няма достатъчно доказателства и го освобождава. Друга инстанция гледа делото и дава осъдителна присъда."

Източник: Канал 3


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки