Промени в Закона за местните данъци и такси въвеждат принципа „замърсителят плаща“


Промени в Закона за местните данъци и такси въвеждат принципа „замърсителят плаща“
12 Юли 2017, Сряда


Предложените промени целят справедливо определяне на таксата за битови отпадъци

Автор: Десант

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Предложените промени целят справедливо определяне на таксата за битови отпадъци, реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“, както и въвеждане на единна методология за определяне на разходите, които формират таксата за битови отпадъци, осигуряване на публичност и прозрачност чрез задължението за провеждане на обществени консултации при определянето на разходите, формиращи таксата, както и опазване на околната среда.

Законопроектът ясно дефинира разходите, които е допустимо да бъдат включени при определяне размера на таксата. Предложени са норми, които да гарантират, че финансираните за сметка на други източници разходи не участват при определяне размера на таксата за битови отпадъци.

Установяването на по-ясни правила цели гарантиране на спазването на законовите принципи за възстановяване разходите по предоставяне на услугите и за справедливо определяне размера на таксата.

Предвидено е водеща основа за определяне размера на таксата за битови отпадъци да бъде количеството на битовите отпадъци, като е необходимо местните власти да предприемат адекватни мерки за реално въвеждане на новия принцип.

Установяването в закона на основите за разпределяне на разходите следва да улесни общинските съвети при осъществяване на техния избор в съответствие с принципите на ЗМДТ.

Използването на основи, различни от количеството битови отпадъци, е предложено да бъде поставено под условие, предвид което останалите основи няма да са алтернатива на водещата основа и изборът им следва да бъде допълнително мотивиран.

В проекта са предложени следните видове основи:

-за услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране – индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране; брой ползватели на услугата в имота;

-за услугата по третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации – индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране; брой ползватели на услугата в имота;

-за услугата по поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищни образувания в общината – брой ползватели на услугата в имота; разгъната застроена и/или незастроена площ на недвижимия имот.

При определянето на разходите по план-сметката е предложен ред за провеждане на обществено обсъждане преди одобряването й, както и публичност на обобщените данни от нея.

Предвидена е също така публичност и прозрачност по отношение на проекта на решение за приемане на конкретните основи, информацията и данните за одобрените план-сметки, отчетените разходи и отчетените количества събрани и третирани битови отпадъци за предходната година, както и приетите основи за определяне на таксата за битови отпадъци за текущата година.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки