Край Варна може да се пръкнат пет изкуствени острова


Край Варна може да се пръкнат пет изкуствени острова
12 Юли 2017, Сряда


Новият устройствен план на курорта „Св. св. Константин и Елена“ предвижда и изграждането на подводен ресторант

Автор: Десант

В морето край Варна и курортните комплекси може да бъдат изградени в близко бъдеще поне пет изкуствени острова Те ще служат както за брегоукрепителни съоръжения, така и за плажуване и атракционни зони. Три от тях е предвидено да са край „Златни пясъци“, един – в зоната между „Почивка“ и Рибарско селище „Траката“, а петият – пред „Св. св. Константин и Елена“, в района на дерето, минаващо край манастира, съобщава Moreto.net.

Изграждането на изкуствените острови е предвидено в Подробния устройствен план на морската столица и е възможно според Закона за устройство на територията. Да има такова съоръжение е предвидено и в Подробния устройствен план на курорта „Св. св. Константин и Елена“, който предстои да бъде приет след 14-годишни обсъждания и доработки, уточнява варненската медия.

"Макар от днешна гледна точка появата на плаващи плажове на 200 метра навътре в морето да изглежда малко футуристична, подобни решения се използват навсякъде по света", обяснява главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той припомня, че много холандски ландшафтни архитекти прилагат тези мерки с цел брегоукрепване, натрупване на пясък и предпазване от абразия.

Според специалистите изграждането на изкуствени острови обаче е доста скъпо начинание. За реализирането на подобна идея са нужни да се направят предварително сериозни проучвания на подводната геология, хидрография и модел на вълновото натоварване.

По думите на арх. Бузев, преди време варненската общинска администрация имала идея за изграждането на поредица от изкуствени острови и във Варненското езеро, за да се създаде влажна зона, в която да се преместят защитените видове от северния на южния бряг.

Според новия Устройствен план на курорта „Св. св. Константин и Елена“, в района на премахнатия преди време заради строеж минерален басейн, освен изкуствен остров е предвидено да има и яхтено пристанище. Ще се изгради и подводен ресторант при комплекс „Дарина“ под Гранд хотел Варна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки