Патриотите: На Бузлуджа не трябва да се допуска парцелиране на историческата памет


Патриотите: На Бузлуджа не трябва да се допуска парцелиране на историческата памет
12 Юли 2017, Сряда


Уникалното като архитектура и местоположение съоръжение в момента излъчва „спорни послания към гражданите и гостите на страната", се казва в декларация на ОП

Автор: Десант

Паметникът на Бузлуджа не трябва да принадлежи на една партия. Това се заявява в декларация на "Обединените патриоти", която депутатът Милен Михов прочете днес от парламенталната трибуна.

"Този връх е символ на много исторически събития, като се започне от националноосвободителните ни движения до епохата на Съединението, и той трябва да бъде разглеждан като един ансамбъл, и неговото изграждане и развитие трябва да бъде извършено публично, с усилията и с потенциала на българската историческа наука и музеология. Всичко друго е превръщането на сградата в партиен символ на едно отречено от историята и от закона време" - се казва в документа.

Парламентарната група на „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ счита, че отговорните институции на изпълнителната власт – Министерски съвет и областният управител,  трябва да предприемат съответни законосъобразни действия за опазване и поддържане на държавната собственост, касаеща имуществените и неимуществени права върху визираното архитектурно съоръжение.

Патриотите изтъкват, че в момента обектът е в състояние на разруха, представляваща риск за посетителите. Те са категорични, че в този си вид излъчва "спорни послания към гражданите и гостите на страната".

Бившият дом-паметник не е идентифициран като недвижима културна ценност по Закона за културното наследство, но има открояваща се публична значимост, категорични са от ОП. Затова с цел да не се допусне неадекватно на съвременната обществена ситуация парцелиране на историческата памет на Бузлуджа, парламентарната група на патриотите препоръчва да се инициират административно-управленски действия за ремонт, реновиране и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжение. 

По време на оживените дебати в парламента стана ясно, че въпреки претенциите си към "чинията" на Бузлуджа, от БСП нямат нищо против паметникът да остане държавна собственост, стига обаче държавата да се грижи за него.

Междувременно на днешното заседание на кабинета правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх Бузлуджа. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки