В старата градска баня в Ловеч ще рисуват върху вода


В старата градска баня в Ловеч ще рисуват върху вода
12 Юли 2017, Сряда


Древното японско изкуство ебру очевидно има почва и у нас

Автор: Десант

От 14 до 16 юли  в старата градска баня „Дели хамам“ в Ловеч, известна още като Музей на водата, интериорната дизайнерка Антоанета Бебенова ще демонстрира екзотичната техника за рисуване върху вода, известна като „ебру“.

Това изкуството се появява в Япония през ХІІ в. На японски се казва „суминагаши“ и представлява  техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението върху хартия, плат или друга основа.

Познавачите твърдят, че ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар че на пръв поглед изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи, затова и рисунъкът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти.

В миналото това изкуство е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от религиозни книги или поетични стихосбирки.

Понякога се получавали много интересни и красиви мотиви, използвани и като картини. Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина.

Днес ебру се използва за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла. Украса, направена с тази техниката, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни пък я прилагат и при боядисването на великденски яйца.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки