Исторически паркове възкресяват миналото на България


Исторически паркове възкресяват миналото на България
11 Юли 2017, Вторник


Вижте кои са трите големи проекта, които се реализират в момента

Автор: Димитър Тренчев

Край варненското село Неофит Рилски днес започна изграждането на най-големия исторически парк в България. Първата копка направиха инициаторите на проекта – директорът на бъдещия парк Ивелин Михайлов и съоснователя и управител на фирма „Трежър“ доц. Николай Нинов. Те бяха асистирани от кмета на община Ветрино Димитър Димитров, варненския областен управител Стоян Пасев. Йеромонах Никифор отслужи света литургия и благослови начинанието.

Паркът ще представлява своеобразен жив музей, предлагащ на посетителите пътуване във времето от преди 7000 години до падането на България под турско робство през 1396 г. На площ от 130 дка ще бъдат изградени експозиционни селища, пресъздаващи праисторическата, тракийската и средновековна българска архитектура, бит и култура.

Художествени копия и архитектурни възстановки на национално и световно известни артефакти и граждански, административни и военни обекти ще бъдат опознавателните акценти на експозиционните селища. Там ще намерят място съкровището от варненския халколитен некропол (гробище – бел.а. Д.Т.) с най-старото злато в света от преди 7000 години, най-старото укрепено селище край град Провадия от преди 4000 години, римският амфитеатър в Пловдив, единствената напълно запазена видинска крепост Баба Вида, дворцовият комплекс във Велики Преслав с внушителната Златна църква и др.

На територията на селищата ще има занаятчийски работилници, в които освен демонстрации на майстори, посетителите ще могат лично да изработват оръжия, оръдия на труда, дрехи, постелки и накити от различни етнокултурни и исторически епохи.

Страноприемници и гостилници ще предлагат условия за почивка, игри за деца и спортни форми за възрастни, храни и напитки в духа на различните епохи.

Проектът се управлява от специално създаденото акционерно дружество „Исторически парк“ АД, а изпълнител е най-големият в България производител на представителни подаръци, предмети на изкуството, интериор и екстериор на тракийска и средновековна българска тематика фирма „Трежър“. Неин съосновател и управител е доц. Николай Нинов. Той и колегите му – световно известните български траколози и медиевисти проф. Иван Маразов, проф. Хитко Вачев, проф. Маргарита Ваклинова са консултанти на амбициозния проект.

В цялостната му реализация ще бъдат инвестирани 50 млн. евро. Дружеството „Исторически парк“ АД вече има емитирани 1 000 000 акции като в продажба от тях са 350 000 акции на стойност 24,5 млн. лв. Минималният праг за инвестиране в проекта е 200 бр. акции в пакет от 28 000 лв. Към историческият проект вече са проявили интерес китайски и руски инвеститори. Окончателното завършване на парка е планирано за 2020 г.

Историческият парк в село Неофит Рилски е третият подобен проект в България. През миналата година между правешките села Калугерово и Видраре известният режисьор Съни Сънински започна изграждането на исторически парк върху 100 дка своя земя. Паркът ще се нарича „България на длан“ по името на вече реализирания едноименен проект, представляващ макети на български архитектурни шедьоври от всички епохи. Консултант на проекта е световно известният български археолог проф. Николай Овчаров, а лице на кампанията е световно известният кавалджия Теодоси Спасов. Планирано е историческият парк „България на длан“ да отвори врати за посетители през 2019 г.

През октомври 2016 г. източно от град Шипка започна изграждането на площ от 20 дка по европейската програма „Региони в растеж“ на историческия парк „Светът на траките“. Негови съавтори са арх. Ивелин Недялков и Сребра Касева, а консултанти са траколози от Исторически музей „Искра“ в града на розите. Той също трябва да посрещне първите си посетители през 2020 г.




В категории: Новини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки