Валери Симеонов: Подготвя се фалит на БМФ чрез офшорни фирми


Валери Симеонов: Подготвя се фалит на БМФ чрез офшорни фирми
11 Юли 2017, Вторник


На плащането с държавни пари на чужди сметки трябва да се сложи край, категоричен е вицепремиерът по икономическата и демографската политика

Автор: Светлана Николова

Според индивидуалния финансов отчет от 2015 г. БМФ има 17 млн. лв. активи в сгради, машини и съоръжения и над 700 млн. лв. в предоставени заеми към дъщерни компании в офшорки - на Маршаловите острови и Обединените арабски емирства.

Всички тези офшорни дружества носят имената на отделни кораби от флота, което буди съмнения, че именно в тях са прехвърлени корабите на БМФ. Както и, че се подготвя фалит на дружеството, прилапало през 2008 г. Български морски флот.

Това заяви преди минути в предаването „Лице в лице“ по Нова ТВ вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

„За два месеца управление, коалицията между ГЕРБ и патриотите доказа, че е категорично против олигархията. На плащането с държавни пари на чужди сметки трябва да се сложи край веднъж за винаги“, категоричен бе вицепремиерът.

В студиото на телевизията той обори оправданията на братя Домусчиеви, че имало обща криза в корабоплаването, която довела до това близо 40 процента от корабите на БМФ да бъдат нарязани за скрап, а работниците поголовно да бъдат съкратени. От 2 800 души на щат към момента на сключване на сделката по времето на управлението на Сергей Станишев, в момента там са оставени едва 124 души.

Валери Симеонов припомни графиката на индекса на световната търговия при базова година 1990, изготвян от Конференцията на ООН за търговия и развитие, коментирайки, че от данните се вижда едва 3% спад на товарите около 2009 г., последван от 25% ръст до 2015 г.

Според вицепремиера по икономическата политика, няма как да се говори за толкова тежка криза, че неизпълнението на приватизационния договор за Български морски флот да бъде оправдано.

Припомняме, че в началото на април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което позволи договорът за приватизация на Параходство "Български морски флот" (БМФ) да бъде променен.

Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Оправданието им е, че има "стопанска непоносимост", тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.

Решението на Арбитражния съд ще бъде атакувано пред Върховния касационен съд благодарение на навременната намеса на Валери Симеонов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки