Сотир Цацаров обвини в пропуски служители на МВР около убийството на Виола


Сотир Цацаров обвини в пропуски служители на МВР около убийството на Виола
Снимка: Дир.бг
11 Юли 2017, Вторник


Ако ние - от прокуратурата и от полицията, си бяхме свършили работата, може би нямаше да се стигне до тази трагедия, каза главният прокурор на извънреден брифинг днес

Автор: Янко Крумов

Проверка е установила 5 преписки, които са водени в Софийска районна прокуратура. Само по една единствена от тях е установено образуване на досъдебно производство. Всички останали са без последствие.

Това каза на извънреден брифинг днес главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с извършената проверка за работата на държавното обвинение по сигналите за заплахи за убийство, отправени от Стефан Станев към неговата бивша съпруга.

Цацаров поясни, че такива сигнали са подадени не само от неговата първа съпруга, но и от нейното семейство, сестра и майка.

„Всеки трябва да носи отговорност за делата си. Санкции ще има. Всеки трябва да изпълнява задълженията си така, както е по закон. Самият факт, че сме тук пред вас, показва ясно каква е моята оценка. Това в никакъв случай не оневинява колегите, постановили тези актове“, каза още главният прокурор и поясни, че сигналите се свеждат до обаждания по телефона, които започват с думите „ще те убия“ и приключват с „приготвил съм ти инвалидна количка“.

„Ако ние си бяхме свършили работата, дали ще се да се стигне до това?“, попита главният прокурор.

Припомняме, че 29-годишната Виола Николова беше убита зверски със стик от Станев, който, по думите на майка й, многократно е заплашвал семейството. Тя обясни, че са подавани сигнали до МВР, но прокуратурата така и не се е намесила.  

Историята с преписките започва от 8 април 2016 г., когато бившата съпруга на Стефан се оплакала от закани по телефона, които варирали от - „Ще те убия“ до „Приготвил съм ти инвалидна количка“.

Пенева подала жалба до 9 РУ, която на 18 април била изпратена в Софийската районна прокуратура. На 7 юни има постановление на прокурор Дияна Векилова за отказ да се образува досъдебно производство, в което няма мотиви.

На 12 април имало друга преписка – отново в 3 РПУ от Благовеста. Тя била идентична с предходната, но по тях се работило паралелно без каквато и да е връзка. На 26 април с протокол Стефан е бил предупреден от полицията, а прокуратурата постановява отказ за образуване на досъдебно производство.

Прокурорът по преписката е Велин Воденичаров. Мотивите, с които той отказва разследването, е, че през 2015 г. Стефан е бил на лечение в клиника и тогава било констатирано, че е невменяем.

„Известен факт е, че невменяемостта се установява само към момента на извършване на престъплението и това се установява с експертни знания“, заяви главният прокурор.

От 20 юли 2016 г. има нова преписка в 3 РУП за закана за убийство по жалба на Благовеста, по която прокурор Валери Василев отказва да образува досъдебно производство.

На 14 септември следва поредният сигнал, този път до 2 РУП. Тогава Стефан е проникнал в къщата на майката и сестрата на бившата си съпруга. Сигналът е подаден на тел. 112. Дошлият на място патрул е констатирал проникването и нещата са приключили. След това Станева е подала жалба за незаконно влизане в жилището.

На 3 януари 2017 г. СРП постановява поредния отказ.

Цацаров заяви, че всички постановления ще бъдат отменени, макар че това няма да доведе до „удовлетворение на пострадалите“. Разпоредена е и проверка на всеки един от прокурорите и на по-късен етап ще бъдат оповестени предприетите мерки.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки