Красимир Каракачанов и Елжбета Биенковска обсъдиха възможностите на бъдещия Европейски фонд за отбрана


Красимир Каракачанов и Елжбета Биенковска обсъдиха възможностите на бъдещия Европейски фонд за отбрана
10 Юли 2017, Понеделник


Чрез този фонд научни проекти в областта на отбраната ще могат да разчитат на съфинансиране от бюджета на Европейската комисия

Автор: Силвия Горанова

Бъдещият Европейски фонд за отбрана ще отвори нови перспективи пред българската отбранителна индустрия и научно-изследователските организации. Около тази позиция се обединиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска.

По време на днешната среща еврокомисарят подчерта възможностите за кандидатстване и финансиране на проекти по бъдещия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент.

Стана ясно още, че чрез този фонд научни проекти в областта на отбраната ще могат да разчитат на съфинансиране от бюджета на Европейската комисия.

По този повод министърът на отбраната покани европейския комисар да присъства на Специализираната международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2018“, чиято основна цел е да стимулира развитието на отбранителната промишленост.

В хода на разговора министър Красимир Каракачанов посочи, че за България приоритет остават стабилността и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и подчерта, че засилването на сътрудничеството с НАТО в изграждането на отбранителен капацитет на партньорите е от съществено значение за сигурността на целия регион и на Европа.

По-рано днес Елжбета Биенковска взе участие в националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, под патронажа на президента Румен Радев.

Форумът дава възможност на българските научно-изследователски организации и на отбранителната ни индустрия да се запознаят с възможностите за сътрудничество с Европейския фонд за отбрана, както и на представителите на фонда да се запознаят с потенциала на българската наука и отбранителна индустрия.

На конференцията от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов приветствие отправи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Трябва завинаги да скъсаме със старото разбиране, че инвестициите в отбраната са изгубени средства. Не – те създават работни места, иновации и създават конкурентна европейска отбранителна индустрия“, заяви заместник-министърът на отбраната.

Във форума участие взеха още Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана (ЕАО), заместник-министър председателят Томислав Дончев, представители на научните среди, бизнеса и др.


В категории: Политика , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки