Пулмологът д-р Ходжев: Спасението е извън града


Пулмологът д-р Ходжев: Спасението е извън града
10 Юли 2017, Понеделник


Ето какво още съветва специалистът за това как да профилактираме последствията от мръсния въздух и фините прахови частици

Автор: Десант

„Няма как да ходим с маски по улиците, за да профилактираме последствията от мръсния въздух. Но има някои неща, върху които човек може персонално да поработи”, изтъква пред сайта clinica.bg доц. д-р Владимир Ходжев, дм, ръководител на Клиниката по пулмология при УМБАЛ „Св.Георги" - Пловдив.

Един от най-важните му съвети по отношение на тази профилактика е лаконичен: „Проветрявайте!". Той пояснява, че затворените прозорци може и да държат мръсотиите навън, но всъщност създават много по-сериозен проблем за белите дробове.

Издишаният от обитателите на дома въглероден двуокис на повече от ден, в комбинация с трупащия се домашен прах, са далеч по-рискови за здравето от замърсения въздух навън. Подобна среда създава сериозни предпоставки за развитие на алергии и астматични пристъпи при хората с белодробни пролеми.

„Проветряването е важно, а за да сме сигурни, че няма да напълним дома си с фини прахови частици, е достатъчно да отваряме не прозореца към главната улица, където има повече движение, а този към по-тихата уличка или задния двор”, съветва доц. Ходжев.

„Излезте от града!" - призовава той. Особено в горещините, когато не полъхва вятър, не ви трябва да сте в големия град, защото тогава концентрацията на фини прахови частици се увеличава. Докато сте в клопката на смога, ще поглъщате всички газове и мръсотии, изпускани от автомобилите, предприятията, строителните обекти и дори вентилационните системи на ресторантите за бързо хранене.

„Спасението е извън града. Дали ще е на море, дали ще е на планина, важно е хората да дишат чист въздух възможно най-често”, категоричен е пулмологът.

Отдавна е известно, че най-подходящите дестинации за хората с астма и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) са градове като Сандански и Велинград – не само заради зеленината, но и заради подходящата надморска височина.

Пациентите с дихателна недостатъчност е добре да избягват високите планини, защото с повишаването на надморската височина въздухът се разрежда. А недостатъчният приток на кислород е проблем за хората с нарушена газообмяна, казва още специалистът.

Друго негово напътствие е: „Качете се на колело". Всеки, който се придвижва на две, вместо на четири гуми, осигурява по-чист въздух не само за себе си, но и за всички останали. Изградените в много градове на страната велоалеи осигуряват чудесна възможност не само за спорт, но и за по-добра грижа към природата.



Един от основните замърсители на въздуха в момента са автомобилите. У нас се вкарват предимно стари коли, а българите имат и навика да им свалят катализаторите, за да пестят гориво и да увеличат мощността на двигателя. Само че това води до допълнителни замърсявания”, обяснява доц. Ходжев.

Колкото по-малки са фините прахови частици, толкова по-дълбоко проникват в белите дробове, превръщайки се в основните виновници за почти всички дихателни смущения, както и за рака на белия дроб. Те са истински дразнител и изчерпват защитните сили на организма, като се предполага, че могат да влияят негативно и на сърдечносъдовите заболявания.

И един по-малко очакван съвет: „Не горете мокри дървета". Малко известен факт е, че мокрите дърва за огрев са много по-голям източник на замърсявания във въздуха, отколкото сухите, твърди експертът. Колкото по-рядко се налага да се палят дървета или въглища, толкова по-малко фини прахови частици ще летят около нас, уверява той.

Добрата новина е, че през лятото въпросните печки не се ползват и въздухът в градовете става една идея по-чист.

Източник: clinica.bg


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки