Децата на държавни чиновници масово се ползват с предимство в столични училища


Децата на държавни чиновници масово се ползват с предимство в столични училища
Снимка: Teacher.bg
10 Юли 2017, Понеделник


Върховна административна прокуратура настоява за вземане на мерки от страна на Комисията за защита от дискриминация във връзка с приема на деца в учебните заведения. От КЗД засега се ослушват

Автор: Янко Крумов

Върховна административна прокуратура се самосезира вследствие на произволно проучване на допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в София, съобщават от отдел „Връзки с обществеността“ на Главна прокуратура.

Проверките са показали, че в част от педагогическите съвети се въвеждат предимства от рода на: родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

Въпросните критерии се приемат съобразно т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община. По инициатива на ВАП законосъобразността на току-що посочената разпоредба е оспорена пред Административен съд - София град, се казва в съобщението до медиите.

Констатациите на ВАП относно стореното от педагогическите съвети налагат необходимост от преценка за наличие на дискриминационни практики. Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес, е сезирана Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната.

След стартиране на действията по реда на надзора за законност, във ВАП са получени още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии. И тези изложения са изпратени на КЗД по компетентност.

От ВАП е уточнено изрично, че нормата от Системата е оспорена по съдебен ред, но въпреки това представените сведения сочат, че от КЗД са ангажирани единствено МОН, Регионално управление на образованието, Председател на Столичен общински съвет и Кмет на Столична община.

От ВАП са поискали подобни проверки за наличие на дискриминация да се извърши и в други училища на територията на цялата страна.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки