Балкани, вулкани и земетръсни прояви


Балкани, вулкани и земетръсни прояви
Вулканът край македонското село Косел
10 Юли 2017, Понеделник


Според проф. Емил Ботев, липсата на сеизмична активност в България е „затишие пред буря"

Автор: Десант

Трусовете в Македония не са неочаквани. По-неприятното е, че има затишие на микросеизмичната активност в България. А това означава „затишие пред буря". Това коментира тази сутрин пред телевизия  Bulgaria ON AIR проф. Емил Ботев, директор сектор "Сеизмология" към Геофизичния институт към БАН.

По думите му това затишие може да означава, че някъде предстои освобождаване на напрежението, тъй като движенията в нашата страна продължават.

"Не е гарантирано, че ще се случи скоро - сеизмолозите не можем да предвиждаме къде и кога земетресение може да бъде очаквано", обясни още проф. Ботев.

Публикациите в македонските медии, че единственият жив вулкан на Балканите - Дувалото, който се намира в района на село Косел, разположено на 7 км северно от Охрид, може да се събуди вследствие на земетресенията в района, експертът окачестви като „журналистически спекулации".

Припомняме, че в края на юни, македонският сайт отбелязва, че горещите дни в последно време са повишили температурата на водата в Охридското езеро, която според измерванията на тамошното Управлението за хидрометеорология е била 22,5 градуса. 


В категории: Свят , Новини , Международна политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Иван
19.07.2017 19:40:57
0
0
"сеизмолозите не можем да предвиждаме къде и кога земетресение може да бъде очаквано" Е,като е така,защо изобщо се обаждат?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки