Над 15 000 души се очаква да излязат на протест в Асеновград тази вечер


Над 15 000 души се очаква да излязат на протест в Асеновград тази вечер
Снимка: Вести.бг
09 Юли 2017, Неделя


Това ще бъде втората мащабна проява на недоволство срещу циганските своеволия в града

Автор: Силвия Горанова

Очаква се тази вечер над 15 000 души да се включат във втория мащабен протест в Асеновград след нападението над млади спортисти край язовир „40-те извора“. Това съобщава Йордан Тодоров, член на Инициативния комитет на протестиращите и баща на едно от пострадалите деца, цитиран от радио „Фокус – Пловдив”.

По думите му протестът ще бъде мирен, като в него ще участват най-вече жители на Асеновград. „Очаквам паралелно с нас да протестират хора и в други градове. В Смолян цигани са пребили момче и жителите там ни подкрепят, както и ние тях. Надявам се да се включат колкото се може повече хора“, коментира Йордан Тодоров.

Той подчертава, че всекидневните протести през делничните дни, както и мащабните протестни действия в неделя ще продължават, докато не се изпълнят исканията на жителите на Асеновград за строги наказания на участвалите в нападението над спортистите, за изселване на незаконно пребиваващите цигани, за събаряне на незаконните постройки и за създаване на Общинска полиция, която да гарантира сигурност.

„Очакваме видими резултати“, категоричен е Тодоров.

Пред „Фокус” той казва още, че разрешението за протести на жителите на Асеновград е до понеделник, но то ще бъде подновено.

„Ще изкараме ново разрешително и ще продължим. Това е мирен протест. Не сме там, за да се бием с циганите или нещо подобно“, коментира Йордан Тодоров.

Традиционно тази вечер се очаква протестът да започне в 20,00 часа в градината пред паметника на Цар Иван Асен II в Асеновград, а шествието – час по-късно.

На 26 юни група цигани нападна деца и треньори от отбора по кану-каяк в Асеновград в района на язовир „40-те извора“, припомня „Фокус”. Последва поредица от протестни действия и опити на протестиращите да се стигне до циганската махала в града, като първият организиран протест се проведе на 28 юни.

На 2 юли в Асеновград се проведе първия мащабен протест, в който се включиха повече от 5000 души. Шествието премина по централната градска улица до кръговото кръстовище пред църквата „Св. Атанас“ под изключително засилено полицейско присъствие.

В обръщение към жителите, кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов каза, че ясно съзнава своята отговорност за опазване на обществения мир в града и за недопускане на ескалация на напрежението и провокации. Той заяви, че категорично подкрепя разумните искания на асеновградчани за спокойствие и сигурност в града, както и това, че всички граждани имат равни права, но и задължения и отговорности пред закона.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки