"Франс прес": Албанско село опустява заради български паспорти


"Франс прес": Албанско село опустява заради български паспорти
Снимка: iStock
09 Юли 2017, Неделя


Най-малко 7-8 души всеки ден проверяват как може да получат нашенско гражданство 

Автор: Десант

Заради български паспорти в Албания се изпразва цяло село, съобщава "Франс прес" в репортаж, цитиран от БТА.

Става въпрос за село Требища, което е разположено в историкогеографската област Голо бърдо и е населено основно с хора с българско или македонско национално съзнание. То попада в Албания след Балканската война, в която взимат участие петима души от населеното място, записали се като доброволци в Македоно-одринското опълчение.

България и Албания нямат обща граница. Тирана, в която се заражда закон за малцинствата, не счита българите сред своите признатите общности за разлика от гърците, македонците или сърбо-черногорците. Нито един албански гражданин не се идентифицирал като българин в преброяването през 2011 г.

Но българската агенция за чужденците, която помага за получаването на български паспорт, смята, че българските семейства, които са се установили в Албания от пети век и техните потомци са част от нейната диаспора. Няма статистики за колко души става дума, но се предполага, че те може би са около 100 000, отбелязва "Франс прес".

През февруари Европейският парламент в своя резолюция изиска от Тирана допълнителни усилия в защитата на правата на българското малцинство в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора.

Средната заплата в Албания е 340 евро. В страната се шири голяма безработицата, която е засегнала една трета от младите хора.

Без значение е, че България е най-бедната страна членка на ЕС, за требищани тя е входната врата за Германия, Великобритания или за някое друго лелеяно място в ЕС.

Твърди се, че всеки ден най-малко 7-8 души проверяват как може да получат българско гражданство. В периода между 2001 г. и 2016 г. албанските граждани, кандидатствали за български паспорти, са 4470, като са удовлетворени молбите на 2608 души.


В категории: Новини , Нашенци зад граница , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки