Съборът в Рожен се завръща догодина


Съборът в Рожен се завръща догодина
Снимка: БГНЕС
08 Юли 2017, Събота


"Той е нужен за българщината, за патриотизма", заявява смолянският кмет Николай Мелемов

Автор: Десант

Днес е добър ден за българския фолклор! Догодина ще има Роженски събор - това заяви от екрана на БНТ Симеон Караколев, директор на Сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето".

"Рожен щеше да го има и тази година, но ние трябва да уважаваме възможностите на един партньор. Когато този партньор има затруднение за тази година, редно е ние да се съобразим със него, защото това е един много успешен пример за публично-частно партньорство между Община Смолян и сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето", коментира той.

"Съборът е нужен. Показа го и голямата посещаемост. Наистина е нужен за българщината, за патриотизма", заявява смолянският кмет Николай Мелемов.

Припомняме, че тази година форумът, който е с над стогодишна традиция, така и не беше организиран. Първият събор е организиран през 1898 г. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци.

През годините надпяването край Рожен се превръща в общонационална проява. От всички краища на България тук прииждат народни изпълнители и инструменталисти, които се надпяват и надсвирват на няколкото сцени на най-големия фестивал на народната песен в България. Той продължава два дни. Открива се с химна на Родопите "Бела съм, бела, юначе" под съпровода на "Стоте родопски гайди".


В категории: Традиции , Духовни средища , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки