Дините от Любимец залежават заради по-евтини гръцки и румънски плодове


Дините от Любимец залежават заради по-евтини гръцки и румънски плодове
Снимка: „Старият мост“
Ключови думи: дини, Любимец, цени, търсене
08 Юли 2017, Събота


Силно намалено е и търсенето, оплакват се търговци и производители

Автор: Десант

Бостанджии на борсата в Любимец се оплакват от липсата на купувачи. Според тях вносните дини от Гърция и Румъния подбивали пазара. Червеният плод сега се харчи за 28 – 30 ст., а миналата година по това време вървеше с 10 ст. по-скъпо. Въпреки че цената е по-ниска от 2016 г. интересът на купувачите на едро е спаднал двойно, съобщава „Старият мост“.

Вестникът цитира Атанас Андреев, който от около 30 години гледа бостан, според който не стигало това, че цената била ниска, но нямало и търсене. Тази година производителят гледа 15 дка дини под найлон и все още с парите от продажбата не може да покрие направените разходи. За да е на печалба цената трябвало да е поне 35 ст./ кг.

"Имам познати търговци в София, които ми споделиха, че се снабдяват с вносни дини, защото им ги карали на място за по 28 ст. килото", заявява пред медията друг производител, който  
е категоричен, че дори и на 15 ст. да свалят цената търговците, пак няма да могат да реализират продажби.

Районът край Любимец се слави с производството на най-вкусните български дини. Близо 80% от хората там отглеждат бостани. От години обаче цената на тяхната продукция се подбива от плодове с произход Гърция. Южните ни съседи могат да си позволят по-ниски цени, защото субсидиите там са по-високи, обясняват производители от бранша.


В категории: Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки