На 8 юли почитаме св. Прокопий, покровителят на пчелите


На 8 юли почитаме св. Прокопий, покровителят на пчелите
08 Юли 2017, Събота


В раннохристиянските представи пчелата е символ на Възкресението на Христос, на безсмъртието на човешката душа

Автор: Силвия Горанова

Осми юли е празник на св. великомъченик Прокопий. Той е живял по времето на император Диоклитиан и след големи мъки за Христовата вяра бил посечен през 303 г. Св. великомъченик Прокопий се смята от народа за покровител на пчелите, затова се нарича още Пчелар.

На този ден всички селяни, които имат кошери, омесват два обредни хляба. Преди да е изгряло слънцето и преди да са излезли пчелите на паша, отнасят хлябовете на пчелина. Там ги прекадяват с тамян, намазват ги с мед и ги раздават на съседите.

Медът, който пчеларите вземат от всеки кошер, също се прекадява и се запазва за лек през годината срещу бодежи, болно гърло при децата, ужилено място от пчела, оса, стършел и др.

С него се намазват челата на деца, булки и моми против уроки.

В някои райони на страната обредни хлябове, които се приготвят сутринта, се наричат "боговица" (в чест на света Петка) и "светец" (в чест на свети Прокопий). Докато стопанките ги мажат с мед и ги прекаждат, пчеларите вземат от всеки кошер по малко от новия мед - за лек и "за питите на зимния светец" свети Харалампий.

После всички отиват на тържествената църковна служба, посветена на свети Прокопий. След литургията обредните хлябове се раздават за здравето на семейството и на общността, да се роят пчелите в кошерите, а също и за плодородие през годината. В храма се оставя да пренощува осветения мед - смята се, че той притежава изключителни лечебни качества.

В раннохристиянските представи пчелата е символ на Възкресението на Христос, на безсмъртието на човешката душа. В още по-ранните мито-поетични схващания тя символизира трудолюбието, знак е на прехода в годишния сезонен календар, свързва се с поставяне началото на нов аграрен цикъл, има пряко отношение към пробуждането на плодородието в природата.

Грижите за пчелите са грижи за здравето, за живота и за благополучието, а медът се възприема едновременно като храна и лекарство, дарени от природата и боговете.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки