В Деня на шоколада нека го реабилитираме


В Деня на шоколада нека го реабилитираме
07 Юли 2017, Петък


Ето за какво е изненадващо полезно това лакомство

Автор: Десант

На 7 юли през 1550 г. е доставена първата партида шоколад на нашия континент, която от Америка пристига в Испания. Затова тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния Ден на шоколада.

Това лакомство дължим още и на Христофор Колумб, който донася от Мексико на Стария континент рецептата за получаването му. Първоначално той се приготвял като напитка и едва столетие по-късно започва да се прави в познатия ни твърд вид.

Вредата и ползата от него е предмет на дългогодишен спор между учени и диетолози. Неговата висока калоричност го прави неподходящ за употреба от хора с по-пищна осанка. В същото време обаче съдържащите се в него белтъчини позволяват бързо да се задоволи глада.

Особено полезни са флавоноидите, които са незаменими за постоянните пациенти на кардиолозите. Според мнението на учените, ползата от шоколада за сърцето е универсална - той прочиства съдовете от холестериновите плаки и регулира дейността на самия орган. 

Германски специалисти са установили, че дори и най-малките количества от него могат да понижат кръвното налягане. Освен това шоколадът е известен антидепресант.

Успоредно с тези си положителни свойства обаче, всеизвестно е, че той бързо повишава захарта в кръвта, което го прави неподходящ за страдащите от диабет.

Като цяло диетолозите са единодушни, че ползата и вредата от шоколада зависят от количеството, което се консумира от него ежедневно. Те са категорични, че до 4 бонбони на ден няма да ни навредят, но пък ще ни доставят удоволствие.

Медиците са установили, че е полезен дори самият аромат на това така одумвано лакомство - защото оказва благотворно влияние на психиката.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки