Депутати вързаха ръцете на частните съдебни изпълнители


Депутати вързаха ръцете на частните съдебни изпълнители
07 Юли 2017, Петък


На първо четене е приета и 10-годишна абсолютна давност за задълженията и още нещо...

Автор: Десант

600 хиляди български семейства са с дългове и има заведени процедури срещу тях. Сега те вече може да си отдъхнат. Днес депутатите приеха на първо четене изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), съгласно които 10-годишна абсолютна давност за всички задължения ще спасява българския „вечен длъжник".

Към момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит, което води до все по-голямо затъване на длъжниците.

У нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече отново.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски.

Не са малко случаите, когато длъжникът се спомине, кредиторът да има претенции към неговите наследници.

Новият законопроект гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след 2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.

Според вносителите избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията. Практиката показвала, че банките успявали да съберат задълженията си за 4-5 години и след това прехвърляли заемите на колекторските фирми.

Депутатите подкрепиха единодушно общо четири законопроекта за промени в ГПК, внесени от ГЕРБ, "БСП за България", "Обединените патриоти" и "Воля".

С измененията се подобрява и процедурата по призоваване на длъжника. Той трябва да бъде търсен най-малко три пъти на посочения от него адрес, като един от тях задължително да е в неработен ден.

Обвързва се несеквестируемият доход на длъжника с размера на минималната работна заплата. Предвижда се още и възможност възражението на длъжника срещу заповед за незабавно изпълнение със заявител банка, да спира изпълнението, както и правото на длъжника да обжалва определената от съдебния изпълнител оценка на недвижимия имот.


В категории: Политика , Кантора Десант

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Денис
22.02.2018 22:02:04
0
0
Стига толкова мъка за бедните хора те ако са имали от къде да вземат тези пари за независимо каква нужда няма да се принождават да теглят нека и за бедния народ да помислят Депутатите защото от нас са избрани
1
Г- н Крис
26.08.2017 00:12:08
1
1
НИЕ НИ НУЖЕСТВАТЕ КРЕДИТИТЕ @ 2% ИНТЕРЕС ЗА КОМПАНИЯТА И ЧАСТНИТЕ
Цели? АКО ТОВА Е СЛУЧАЙ:
Попълнете и върнете
Име: ===
Необходима сума: ===
Продължителност: ==
държава
Цел: ===
Мобилен телефонен номер: ===
Идентификационна карта: ===

След като тази информация е получена от моята фирма, заемът ще започне бързо да се свързва с нас по електронна поща christloanfunds@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки