Депутати вързаха ръцете на частните съдебни изпълнители


Депутати вързаха ръцете на частните съдебни изпълнители
07 Юли 2017, Петък


На първо четене е приета и 10-годишна абсолютна давност за задълженията и още нещо...

Автор: Десант

600 хиляди български семейства са с дългове и има заведени процедури срещу тях. Сега те вече може да си отдъхнат. Днес депутатите приеха на първо четене изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), съгласно които 10-годишна абсолютна давност за всички задължения ще спасява българския „вечен длъжник".

Към момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит, което води до все по-голямо затъване на длъжниците.

У нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече отново.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски.

Не са малко случаите, когато длъжникът се спомине, кредиторът да има претенции към неговите наследници.

Новият законопроект гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след 2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.

Според вносителите избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията. Практиката показвала, че банките успявали да съберат задълженията си за 4-5 години и след това прехвърляли заемите на колекторските фирми.

Депутатите подкрепиха единодушно общо четири законопроекта за промени в ГПК, внесени от ГЕРБ, "БСП за България", "Обединените патриоти" и "Воля".

С измененията се подобрява и процедурата по призоваване на длъжника. Той трябва да бъде търсен най-малко три пъти на посочения от него адрес, като един от тях задължително да е в неработен ден.

Обвързва се несеквестируемият доход на длъжника с размера на минималната работна заплата. Предвижда се още и възможност възражението на длъжника срещу заповед за незабавно изпълнение със заявител банка, да спира изпълнението, както и правото на длъжника да обжалва определената от съдебния изпълнител оценка на недвижимия имот.


В категории: Политика , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки