Деца разказват в рисунки как митничари откриват контрабандни стоки и наркотици


Деца разказват в рисунки как митничари откриват контрабандни стоки и наркотици
07 Юли 2017, Петък


Изложбата е посветена на професионалния празник на българските митници и може да бъде разгледана в централния салон на бургаското подразделение на държавната агенция

Автор: Силвия Горанова

Митница Бургас посреща професионалния празник на българските митнически служители с изложба от детски рисунки,  посветена на 138-годишнината от създаването на българските митници.

Рисунките представят професията на митническите служители през погледа на малките художници, които са изобразили митнически проверки на автомобили, кораби и самолети.

Показват как митническите служители откриват контрабандни стоки и наркотици с помощта на обучени митнически кучета и на модерна апаратура, как спасяват защитени животни от контрабанда.

Изложбата е от рисунки на деца на служители в Митница Бургас. Експонирана е в централния салон на митницата, където посетителите с любопитство вече се спират пред детските творби.

Българските митници са създадени на 7 юли 1879 г., когато след Освобождението на България с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг са учредени митници и „митарствени  пунктове“, „за да се запазят интересите на Княжеството".

Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско правителство  и създаването на първите институции в държавата. Датата е обявена за професионален празник на българските митнически служители с решение на Министерски съвет №685/10.09.2015 г.



Митницата в Бургас винаги е била част от историята на града и има определяща роля за неговото развитие като модерен транспортен, икономически,  търговски и  туристически център в България и Европа.

Според историческите хроники, първата митница на територията на град Бургас след Освобождението се е намирала на морския бряг в централната зона на днешното пристанище. До там стоките са били превозвали с конски впрягове и талиги и са се товарили на кораби. Така е бил траспортиран и вносът.

През 1884 г. правителството приема решение за изграждане на модерно пристанище с митница. Част от реализацията на този проект е днешната реставрирана сграда на Митница Бургас, която е един от символите на града и е национален паметник на културата. 

Днес Митница Бургас е външна митническа граница на Европейския съюз „по суша, въздух и вода“ и включва в структурата си 7 митнически пункта и 5 митнически бюра, разположени на територията на 4 административни области в България.





0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки