ЕС и Япония постигнаха принципна договореност по споразумение за икономическо партньорство


ЕС и Япония постигнаха принципна договореност по споразумение за икономическо партньорство
06 Юли 2017, Четвъртък


Това ще бъде най-важното двустранно търговско споразумение, сключвано някога от Европейския съюз, и първото, включващо конкретен ангажимент по Парижкото споразумение относно изменението на климата

Автор: Десант

Европейският съюз и Япония постигнаха днес принципна договореност по основните елементи на споразумение за икономическо партньорство. Това ще бъде най-важното двустранно търговско споразумение, сключвано някога от ЕС, и първото, включващо конкретен ангажимент по Парижкото споразумение относно изменението на климата.

За ЕС и неговите държави членки споразумението за икономическо партньорство ще означава премахване на много голяма част от плащаните от дружества от ЕС мита, възлизащи общо на 1 милиард евро годишно, отваряне на японския пазар за вноса на ключови селскостопански продукти от ЕС и увеличаване на благоприятните възможности в редица сектори.

Споразумението задава най-високите стандарти в областта на труда, безопасността, опазването на околната среда и защитата на потребителите, включва пълнообхватни защитни мерки по отношение на обществените услуги и съдържа специална глава относно устойчивото развитие. Освен това то се основава на и затвърждава високите стандарти за защита на личните данни, въведени напоследък както от ЕС, така и от Япония в техните закони за защита на данните.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе обявиха сключването на принципната договореност по време на срещата на високо равнище ЕС—Япония.

Споразумението за икономическо партньорство ще увеличи износа от ЕС и ще създаде нови благоприятни възможности за европейските дружества — големи и малки, за техните служители и за потребителите.

Стойността на износа от ЕС може да се увеличи с до 20 милиарда евро, а това означава повече възможности и работни места в много сектори на икономиката на ЕС, като например в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, кожарската, шивашката и обувната промишленост, фармацевтичния сектор, производството на медицински изделия и др.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки