Наша гордост: Бронзови медали за българските ученици на турнир по природни науки в Китай


Наша гордост: Бронзови медали за българските ученици на турнир по природни науки в Китай
06 Юли 2017, Четвъртък


Участието и подготовката за българското представяне бяха реализирани със съществен принос и подкрепа от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика

Автор: Десант

Приключи успешно участието на българския национален отбор по природни науки в 5-ия Международен турнир на младите естествоизпитатели, който се проведе ог 30 юни до 5 юли т.г.  в китайския град Нанджин, съобщава пресцентърът на Българската академия на науките.

Тазгодишният състав на българския отбор включва изцяло нови имена - Борис Панайотов-капитан и Георги Иванов (Софийска математическа гимназия – СМГ ), Лъчезар Димитров (Национална природо-математическа гимназия - НПМГ- химия), Виктор Гилин (НПМГ-биология) и Васил Николов (Първа частна математическа гимназия - ПЧМГ).

Ръководен е от гл.ас. д-р Мария Явахчова (Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика - ИЯИЯЕ-БАН) и Никола Каравасилев (докторант от СУ-Физически факултет), а българската делегация се води от дългогодишния представител и независим член на международното жури д-р Младен Матев (ИЯИЯЕ-БАН), съвместно с д-р Милен Кадийски (Аурубис-България).

Участието и подготовката за българското представяне бяха реализирани със съществен принос и подкрепа от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ-БАН), а подготовката на състезателите се проведе на територията на ИЯИЯЕ и Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".

От тази година те са включени като приоритетни дейности по проект на ИЯИЯЕ "Въвеждане на изследователски методи в образованието и приобщаване на талантливи ученици и учители към състезания и изяви по природни науки" към програмата на БАН "Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“, осъществена с целево финансиране, което подпомага поемането на разходите на ръководителите от Академията и участието им в подготовката на този и други български ученически отбори.

То е съфинансирано тази година и от лични дарения, целеви средства от училищни настоятелства (СМГ, ПЧМГ) и такива събрани с благотворителни акции (НПМГ).

При подготовката участваха с пряка техническа и еспертна помощ по конкретни теми и представители на научни звена от БАН – Институт по физиология на растенията и генетика- ИФРГ-БАН (доц. д-р Мария Генева и Камелия Миладинова) и Институт за български език -  ИБЕ-БАН (доц. д-р Лучия Антонова).



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки