Валери Симеонов: Напрежението в Асеновград е проблем, който тлее отдавна в България


Валери Симеонов: Напрежението в Асеновград е проблем, който тлее отдавна в България
06 Юли 2017, Четвъртък


Но този проблем е напълно разрешим с механизмите, които държавата има, каза в студиото на "Денят започва" по БНТ вицепремиерът по икономическата и демографската политика

Автор: Десант

Напрежението в Асеновград е проблем, който тлее отдавна в България, но е напълно разрешим с механизмите, които държавата има. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Според него, решението е хората от гетата да бъдат изведени от там. По думите му трябва да се разреши икономическия проблем в гетата, който обаче не трябва да бъде на база безвъзмездни помощи, а помощи срещу труд.

Симеонов заяви, че решаването на демографската криза у нас ще бъде преодоляна с т. нар. тридетен модел, при който всяко трето дете ще бъде поето изцяло от държавата.

Валери Симеонов определи етническото напрежение, на което станахме свидетели през последната седмица, като „моментна снимка на ситуацията в цялата страна".

Според него, изолацията на циганския етнос в гета е изцяло подвластно на възможностите и на действията на държавата. Затова ние сами трябва да вземем решение, а реши ли нещо държавата, тя няма как да не го постигне, убеден е вицепремиерът.

На въпрос какви мерки трябва да се вземат в етнически кризисните райони, за да има по-голям контрол и да се принудят циганите да ходят на училище, Симеонов изтъкна, че такива мерки са залегнали в програмата на патриотите.

Една от тях, е да се създадат полицейски управления в тези квартали, както е на много места по света. Полицейското присъствие респектира и подпомага поддържането на реда в такива квартали.

Симеонов смята, че държавата трябва да се възползва от обстоятелствата, че става дума за хора, живели по българските земи с векове и че като цяло има отдавна създадени взаимоотношения на търпимост между тях и българското население.

„Естествено трябва да се добавят и някои по-категорични и твърди мерки, с които да се премахне вредното въздействие на внушенията на т. нар. „правозащитни, ромски, цигански" и всякакви организации, които внушават на циганския етнос, че има само права, а няма задължени. но това също е в правомощията на държавата. И аз мисля, че решаването на въпроса е възможно", поясни той.

Валери Симеонов припомни, че до края на 1989 г. не е имало проблем с циганския етнос. Той подчерта, че депутатите, включително опозицията, са били прави като са посочили за основна причина за проблема при циганите е трудовата им незаетост.

В този смисъл, по думите на Симеонов, има много работа за „етносите" в сектора на „ръчния труд, общите дейности".

„Навсякъде има пространства за почистване, нужда от поправки на улици, тротоари, други по-малки обекти, които се финансират от общините. Освен това циганите могат да бъдат заангажирани и в големите обекти по европейски програми“, коментира вицепремиерът.

„Фронт за работа има и държавата трябва да се ръководи от принципа "социални помощи срещу заетост", както е записано в програмата на коалицията Обединени патриоти - ГЕРБ 2017-2021 г.“, изтъкна Валери Симеонов.



4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Приятел на България
06.07.2017 14:02:42
0
0
Ако тези влашки цигани ще трябва да бъдат научени техния истински език в българските училища (часове по майчин език), тоест ако румънците ще успяват да ви принудят за въвеждане на часове по матерен език за тези цигани (казвам го защото румънските власти правят лобиране при международни и европейски организми за това), то циганския език е първоначалният им език, а не румънският. Все едно е им да се преподава само по български или по български но и с няколко часове по румънски. И българският, и румънският са им чужди езици, въпреки че понастоящем майчиният им език е румънски. Така че, по-добре без никакви часове по румънски.
3
Приятел на България
06.07.2017 12:11:51
0
0
http://rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html

http://stiri.tvr.ro/litigiu-romano-bulgar-pentru-un-perimetru-strategic-de-17-kilometri-patrati--in-dreptul-cadrilaterului_817130.html#view

Първият сайт е националистичен сайт на членове на румънките тайни служби. Това лич от изключително богатото и подробно му снабдяване с информации. Проследете го периодично и ще научите много твърде интересни сведения.
Втория сайт е на Румънската Национална Телевизия (ТВР).
Гугъл превод на текста:
Освен въпроса за румънското малцинство, спорът между Румъния и България за стратегическо периметър от 17 км квадратни, следващите Четиристранни
След териториален спор с Украйна Змийския остров, спечелен от Румъния през 2009 г. на Международния съд в Хага, страната ни се опитва да разреши нов ред териториалната пиши stiri.tvr.ro. предприети от румънското Global News.
Черно море континенталния шелф е в процес на спор между Румъния и България. Нашата страна преговаря правото да поеме контрола над стратегически периметър от 17 км квадратни, в непосредствена близост Четиристранната. На карта са нефт и газ, което би било в района, както и търговски контрол на евентуалните тръбопроводи.
Всичко започна с разположение на четириъгълник през 1940 г. След това е твърдо морската граница. По време на комунистическия период, преговорите по тези въпроси са били спрени - са били в рамките на Съветския блок приятелство. Но след 1990 г. Казано по друг начин.
"Ние се обсъди определянето на границите на териториалното море, изключителната икономическа зона и континенталния шелф на двете страни. (...) Въпросът е триъгълник, на практика, на около 17 км квадрат ", каза бившият външен министър Кристиан Дяконеску.
Но преговорите са сложни и чувствителни.
"Процесът на двустранните преговори за определяне на морска граница между Румъния и България е в ход, последния кръг се проведе в София на 30 март 2017 г. Въпросите, свързани с претенциите на двете страни и спорната зона (...) не може да бъде направена публично достояние ", се казва в отговор на отправеното искане MFA TVR.
При тези обстоятелства, на карта на границите периметър не е обявена публично. Знаем само, че е триъгълна зона в дясната четириъгълник. Един от проблемите, който не е бил обсъждан в продължение на 50 години.
"Има фар през 1956 г., договорена от двете страни на около 4 км от румънската крайбрежие. (...) В края на 50 изчезнали фар въпросната ", каза Кристиан Дяконеску.
Това не е само на териториалните въпрос 17 квадратни километра, а за стратегически тема. Главно, защото площта на въглеводородните ресурси.
EXXON вече се присъедини към румънския проучване на сушата.
Енергийна експерт Ionuţ Purica показва, че това е възможно, че потенциалните резерви на газ за разширяване на юг, така че до България.
В допълнение, важни политически игри, включително Черно море.
Досега преговорите с България са тясно свързани с континенталния шелф. Румъния лансира идеята, че спорът се на какъвто Трибунала в Хага или море от Хамбург.
От българска страна, но разчита на политическо решение. Дискусиите са поверителни.
"За съжаление, като се имат предвид високо специализирани групи на преговори на експерти от двете страни, които са на разположение за коментар по темата, на която работят", представен пресаташе Посолство България Кирил Димитров.
След 1990 г. Румъния спечели териториален спор с Украйна за част от 9700 квадратни километра в Черно море.
2
Приятел на България
06.07.2017 11:52:14
0
0
След придобиването на Южна Добруджа румънците ще намерят някой начин да се отърват от тези влашки цигани. Това трябва да им се обясни.
1
Приятел на България
06.07.2017 11:49:35
0
0
Внимавайте на тристранния формат за външна политика Румъния-Полша-Турция! Тя беше първоначално насочена против Русия, но сега отношенията между Русия и Турция са много добри. Тя също е насочена против Украйна (и Полша и Румъния искат парчета от украинската територия) а и срещу България (Румъния и Турция имат и двете териториални претенции към Бг.).
Румъния се опитва да кради българска водна територия по Черноморието за да стане пряк съсед с Турция по морето, за България да бъде заобиколена от бъдещи газо- и нефтопроводи.
България трябва да контраатакува със заплаха за вето при влизането на Молдова в ЕС и също с искане всички мощи на българския по произход Светец Димитър Басарбовски (покровител на Букурещ) да бъдат върнати на България. Доколкото знам те са били купени от Румъния от български търговец в Букурещ. Почти сигурен съм че той нямаше разрешение от монастира Басарбово, истински собственик, за тази продажба, така че мощите принадлежат и сега на този монастир.
Трябва да споменавам и че в последно време румънските църковни, власти които не са се примирили със загубата на Южна Добруджа (като и останалите румънски власти и румънския народ въобще), са искали и получавали от българските църковни власти част от мощите на 2 светеца, родени на територия на днешна Южна Добруджа: Свети Дасий (от Силистра/Дуросторум) и още един светец чието име съм забравил. Румънците не са искали мощи на светци, родени в други краища на България а само на южнодобруджанските такива.
Още нещо: доколкото ми е известно през 1940 г., когато България успява да си върне Южна Добруджа, новата граница между Бг. и Румъния не е идентична с тази от 1913 г., когато Бг. е изгубила тази територия, а българското правителство е направило услуга на румънското (в знак на "бъдещо вечно приятелство") и е приемало да се коригира границата, така че 2 "триъгълника" от територия, които са влизали дълбоко и бодливо в румънската територия и е можело да представят опасни авансирани точки за евентуалното бъдещо нападение на България, тези 2 "триъгълника" да бъдат отстранени, изравнени. Моля проверите сведението. Така че е напълно оправдано от България сега да изисква от Румъния да не стане съсед на Турция по Черноморието и да приеме в замяна някоя друга българска морска територия със същия площ.
Трябва да споменава още че Румъния е съдила Украйна в международен съд в Хага за демаркацията на черноморската граница с повода че украинският Змийски Остров няма природни източници на питна вода, следователно не е остров а само голям камък и вследствие не може да бъде използван за демаркация на границата. Така Румъния е успяла да открадне от Украйна морска територия, богата в природен газ. Украинците не са имали добри адвокати защото румънският "аргумент" е нулев. Сингапур съхсто няма природна сладка вода и това не означава че не е остров, а голям камък.
Внимавайте също и на румънските държавни усилия за противопоставяне на естествената и доброволна асимилация на многобройните влашки/румъноезични цигани в България. Тези хора сами искат да станат българи, те не се самоопределят за цигани. В Румъния обаче никой не ги счита за румънци, а за (езично румънизирани) цигани, нито властите, нито обикновените румънци. Те са толкова лошо третирани като и другите цигани (циганоезични, унгароезични или туркоезични). През втората световна война част от тях са депортирани в Приднестровието, заедно с други видове цигани. Това лично съм чел в том 9 на трактата История на румънците (История ромынилор), издаден преди малко години от Румънската Академия. Трябва задължително да им се обясни на тези влашки цигани (рудари: вретенари, коритари и т.н.) че Румъния не ги иска и не ги обича, иска само да изнуди България за територията на Южна Добруджа където те да бъдат преместени от цялата останала България. Те имат вискоа раждаемост и в недалечното бъдеще те ще бъдат толкова многобройни, че България сама ще иска да се отърви от тях, предлагайки на Румъния Южна Добруджа. Това не би било в противоречие на Договора от Крайова, според който Румъния е обещала никога повече да не имат териториални претенции към България. Договорът не предвижда нищо за "доброволното" отстъпване на територия от страна на България. Този договор също не казва нищо за случая когато самото болшинство от населението на Южна Добруджа (в бъдеще вероятно съставено от влашки цигани + мюсюлмански цигани + турци) би искало да си провъзгласи независимостта от България.
Прочетете моля книгата Циганите в България от Елена Марушиакова и Веселин Попов. Там пише че болшинството от циганите в България са влашки.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки