НИМ започва разкопки на крепост – команден пункт на кан Крум


НИМ  започва разкопки на крепост – команден пункт на кан Крум
04 Юли 2017, Вторник


Смята се, че тук е преспал за първа нощ като пленник император Балдуин

Автор: Силвия Горанова

Благодарение на добрите приходи през първото шестмесечие на годината, Националният исторически музей (НИМ) разширява постепенно археологическата си кампания. След крепостта Белоградец, Ивайловградско, НИМ ще започне и разкопки на крепостта Букелон край село Маточина - на няколко десетки метри от турската граница.

По време на Студената война цялата зона наоколо бе минирана и археолозите, а и не само те, нямаха достъп до крепостта. А тази крепост е изключително важна, обяснява директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Крепостните стени са заемали обширно плато на един от граничните хълмове с Византия. Очевидно е била средищна крепост, седалище на военно-административен управител на крепостта, тъй като има огромен донжон (феодален замък), запазен на височина от 18 метра.

Крепостта, от която за съжаление са запазени само основите под земята, е смятана за команден пункт на кан Крум в 813 г. преди победната битка при Версиникия и на цар Калоян в 1205 г. преди битката при Адрианопол.

Смята се, че тук е преспал за първа нощ като пленник император Балдуин. Ако въобще е можел да спи, уточнява проф. Божидар Димитров.

Букелон се споменава за последен път в 1328 г. По това време е в границите на Византия и е превърнат в средище на ловните полета на император  Андроник III Палеолог. Българският цар Михаил Шишман е съпруг на сестрата на императора - Теодора, преди това съпруга на цар Светослав Тертер (1300 – 1321 г.).

„Между двете държави цари безметежен мир. Неочаквано византийският флот превзема Созопол. Императорът се оправдава пред шурея си, че созополските гърци, мнозинство от населението в града, поискали да живеят във Византия. Нямало да разширява настъплението, това не означавало война и прочие бла-бла.

Михаил Шишман бил сравнително кротък човек. Преценил, че ако вдигне армията и атакува добре укрепения почти островен град, ще загуби 2 – 3000 войници. Струва ли си животът на толкова българи за един богат, все пак, но малък град и бил склонен да се примири. Царкинята обаче побесняла и казала, че е въпрос на престиж за България да си върне Созопол. (Може би е била ясновидка и е знаела, че там ще се роди Божидар Димитров - враг №1 на македонизма)“, в типичния си шеговит стил разказва професорът.

Теодора подсказала на Михаил Шишман как да избегне големите загуби при щурм на Созопол. Предложила му българската конница да завладее Букелон и с преговори да го обмени със Созопол. Въпросът с престижа сега щял да застане пред императора.

Така и станало. Един конен български полк разгромил незначителната стража при Букелон, изпил запасите на отлежало вино от избата на императора, избил и изял голяма част от елитните животни. Императорът се съгласил на преговори и обменил Созопол за Букелон.
                                             ...
Разкопките ще се ръководят от гл. асистент д-р Мариела Инкова, една от най-добрите археоложки на НИМ.
Националният исторически музей призовава все повече посетители да посещават НИМ - всяка визита фактически е патриотичен принос в проучването и реставрацията на нови старобългарски крепости и манастири като Букелон и Белоградец.0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки