Свищовски манастир призовава миряните към харизанство


Свищовски манастир призовава миряните към харизанство
03 Юли 2017, Понеделник


Християните могат да подпомогнат безвъзмездно с труда си строително-ремонтните, градинарски и домакински работи за благоустрояването на светата обител

Автор: Десант

Харизанството е вековна традиция в Православната църква. При него миряните подпомагат даром с труда си храмове и манастири.

Този, който е отделил от времето си или от средствата сиза това, бива възнаграден многократно от Господ – лично, както и неговите близки. Примери за това има много, казват от манастира „Св. св. Петър и Павел” в Свищов.

От светата обител призовават православните християни да вземат участие на 7 и 8 юли в харизанство, т.е. в извършването на безвъзмездна трудова дейност в манастира, където текат строително-ремонтни, градинарски и домакински работи за благоустройването и благоукрасяването му.

Харизани могат да бъдат пълнолетни мъже и жени, обобщават свещениците в манастира.

Неговата църква “Св. св. Петър и Павел” e строена през 1644 г. При ремонт през 1923 г. в нея са открити стенописи, между които личат образите на ктиторите Матей Бесараба и жена му Елена.

В старата сграда от 1813 до 1836 г. е живял и работил неуморимият будител за просвета и културно възраждане на българския народ и борец за независимост на българската църква Неофит Бозвели.

В манастира като монах и игумен е служел канонизираният за светец Дамаскин Габровски. Турците изискват от него да се откаже от християнството и да приеме исляма, но той категорично отказва. Обесват го на черницата в манастирския двор на 16 януари 1771 г.

В двора на манастира почиват тленните останки на Димитър А. Ценов, дарил средствата за построяването и функционирането на Стопанска Академия - Свищов; както и на Кирил Аврамов и съпругата му Еленка, който през 1904 г. дарява на свищовската община 200 000 златни лева за построяване на сграда за театър и читалище.

Манастирът е паметник на културата заедно с иконостаса и стенописите.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки