Любопитно: Статуята на свободата в Ню Йорк не винаги е била синьо-зелена


Любопитно: Статуята на свободата в Ню Йорк не винаги е била синьо-зелена
03 Юли 2017, Понеделник


Видео на Американското химическо общество разкрива нейното преобразяване през годините

Автор: Десант

Легендарната синьо-зелена Статуя на свободата в Ню Йорк не винаги е била с този цвят. Когато монументът е докаран от Франция и САЩ през 1885 г., той е бил с яркомедено оцветявне.

От Американското химическо общество демонстрират във видеоклип как химическите реакции с участието на кислорода и замърсяването на въздуха са довели до промяната в цвета на култовата скулптура.

93-метровият мемориал, увековечил борбата на САЩ за независимост, е изработван в течение на 9 години. Железният му скелет е обвит с медна „кожа“, за която са отишли 30 тона от цветния метал.

„През първите няколко години в Голямата ябълка статуята бавно променяла цвета си от сияещо меден на скучен кафеникав и в края на краищата станала синьо-зелена“ - оповестява дикторът във видеото.

Процесът на смяната на цвета е траял около 30 години. Той се оказва оригинален „нюйорски патент“. Основна заслуга за него има сярната киселина, присъстваща в нюйорската атмосфера, която съединявайки се с медните окиси, образува зеленикави минерали. Покрай това, хлоридите, разнасяни от морския бриз и попадащи на остров Елис, където се намира монументът, го правят да изглежда още по-зелен.

В този си вид Статуята на свободата се извисява вече над едно столетие, тъй като медните окиси са стабилни. Но поставена на друго място по света, цветът й щеше да бъде друг.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки