НИМ ще подпомогне разкопките на най-големия феодален замък у нас


НИМ ще подпомогне разкопките на най-големия феодален замък у нас
Крепостта Белоградец, Снимка: НИМ
03 Юли 2017, Понеделник


Благодарение на увеличените си приходи, Националният исторически музей ще финансира и други важни археологически проучвания в страната

Автор: Десант

Националният исторически музей ще отпусне средства на Бургаския исторически музей за разкопки на Русокастро, където в момента екип от археолози, ръководени от директора на РИМ-Бургас  Милен Николов, разкриват най-големия феодален замък, разположен върху площ от 2,5 дка.

НИМ ще предостави финансиране и на археолога Константин Тотев за разкопките на двореца на първите Асеневци на крепостта „Трапезица”, както и на погребалния пантенон в църквата „Св.40 мъченици”. Археологът Филип Петрунов пък ще разкопава застрашената от иманярите крепост Белоградец в Ивайловградска община, съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Всичко това става възможно, след като НИМ отчете над 150 % увеличение на посещенията си за първото шестмесечие на 2017 г. Съответно са се увеличили собствените приходи на музея от закупени билети, екскурзоводни беседи и продажбата на исторически книги, издадени от НИМ.

Това е позволи на директора на музея както да вдигне рязко заплатите на служителите, които се изравниха със средноевропейските, така и да предприеме активна издателска и още по-активна археологическа кампания. Отпечатани бяха за кратко време 15 книжки от поредицата „Колекциите на Националния исторически музей (НИМ)”. Бяха предприети и усилени разкопки на собствени обекти, така и в помощ на други музеи.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки