Геолози и археолози в Северозападните Родопи сядат на кръгла маса


Геолози и археолози в Северозападните Родопи сядат на кръгла маса
02 Юли 2017, Неделя


Те ще търсят във Велинград отговори на редица неясни до момента въпроси и проблеми, отнасящи се до древните тракийски земи

Автор: Десант

В рамките на Велинградските празници на културата, на 5 и 6 юли, в балнеохотел „Камена” ще се проведе научна кръгла маса с международно участие на тема „Силата на метала и възможностите на силата. Геолози и археолози в Северозападните Родопи”.

Тя се организира от Исторически музей – Велинград, съвместно с Община Велинград, СУ „Св. Климент Охридски” и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”. Научен ръководител е проф. Красимир Лещаков.

Темата на форума е изключително интересна и актуална както за специалисти в сферата на археологията, така и за техните колеги геолози. Преплитането на различни научни дисциплини в полето на древната история и култура има голям научен потенциал и допринася много за изясняването на редица неясни до момента въпроси и проблеми, отнасящи се до древните тракийски земи и в частност до района на Западните Родопи.

Именно това поражда и интереса на специалисти от други държави като проф. Томас Цимерман от департамента по археология на университета „Билкент” в Анкара и инж. Лятив Юзен – директор на археометрична лаборатория в Анкара, които ще участват в кръглата маса заедно с техните български колеги.



От страна на българските институти и университети, участие ще вземат: проф. д-р Красимир Лещаков, проф. дгн Стефан Димовски, проф. д-р Владимир Христов, проф. Диана Гергова, доц. д-р Ефросима Петрова Занева-Добранова – декан на ГПФ към МГУ „Св. Иван Рилски”, доц. д-р Милена Тонкова, доц. д-р Алексей Гоцев, доц. д-р Костадин Кисьов, доц. д-р Калин Русков, доц. д-р Николай Стоянов, гл. ас. д-р Християн Цанков, гл.ас. д-р Борислав Бориславов, гл. ас. д-р Любен Лещаков, д-р Ваня Петрова, д-р Димитър Байраков, Петър Лещаков и Асен Салкин.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки