Родният трибагреник се развя в центъра на Лион


Родният трибагреник се развя в центъра на Лион
Снимки: Авторът
01 Юли 2017, Събота


На 1 юли в сърцето на древна Галия за 15-ти път се  провежда традиционният „Марш на знамената от света”, но сега за първи път е с българско участие

Автор: Жан Соломонов, Лион

Те са вече цели три групи: танцовият състав  „От извора”, детската група „Шарено герданче” и вокалният състав „Приятели”. Общо стотина  млади мъже и жени, които няколко години не спират да славят българския фолклор в Лион – сърцето на древна Галия. Не ще и дума – напълно доброволно.

Защо го правят ли? Защото имат вътрешната нужда да поддържат родният си дух в сърцата, та да не се превърнат в „дърво без корен”, както бе рекъл нявга великият Хайтов. Но днес, 1 юли, поводът бе наистина специален. По традиция  за 15-ти път в града се провежда ежегодния празник, наречен „Маршът на знамената от света”. Какво представлява той?

На градския площад „Белкур” кметството, то и кой ли би могъл да си позволи такъв разход, разпъва няколко редици бели палатки , където всяка от многобройните общости показва основните стожери на своята култура, история, култура и фолклор. След това, по главната улица на града тръгва шествие на националните флагове, носени от мъже и жени в националните си носии за да се върне обратно на площада под бурните овации на хилядната публика и блясъкът на фотографските светкавици.

За първи път тази година родният трибагреник се развя наред със знамената на останалите участници: Армения, Бразилия, Бенин, Венецуела, Габон... и така нататък  по азбучен ред до четиридесет.



А сега да побързаме  влезем „у дома”. Нашата палатка е като на другите – пет на шест метра (дано не съм объркал нещо с тези мерки на око), и всеки е донесъл за щанда пред входа нещо от свидните си спомени, дето ги къта в къщи: шарени троянски гаванки, мускали, иконка, чифт чопрази, кавал– все  неща, дето галят окото.

По стените са накачени китни носии от Кюстендилско, Врачанско, Добруджа и Шоплука и от къде ли не още. А на входа, както си му е редно, се веят две знамена с извечните ни багри Бяло, Зелено и Червено.

Доближи ли се ябанджия, две момичета в носии се втурват да го черпят с домашно направени баници, и докато гостите примляскват от удоволствие, третата вече диктува рецептата за българския специалитет. Е, хайде да си кажем правичката, точени кори масло и сирене не са неща дето „не растат” във Франция, но като комбинация е непознато.


Президентът Кристиян Жерпи, Пиер Берат, районен съветник и Корацол Ги, депутат на района пред Малката България

Даже се стигна до там, че пред един валчестичък французин се изправиха три моми с различни баници и на чудесния си френски, направо попитаха: „Кажете господине, коя е най-вкусната?”. Направо ми дожаля за горкия човечец. Знайно е, че българките са най-красивите жени на света, пък той сега да отсъди и „коя е най-вкусната”. Лошо нещо е това играта на думи, но гостенинът се справи бързо с типичната си галска галантност: „И трите са великолепни.”

Дойде място да кажем и най-важното. Кой организира появата ни на днешния ден? От А до Я ръководителката на фолклорния танцов състав „От извора” Анита Екенова-Рокенстрол и нейния щаб от момичета и момчета. Тя, нарушила протокола и още на миналогодишня празник се свързала с представителите на кметството, за да им съобщи, че на територията на града и околностите му живеят близо пет хиляди българи. Та да бъдат така любезни да ни зачетат, значи!

Понякога нахалството помага. Защо досега това не е ставало – не се нахващам да кажа. Лошото, да не река жалкото е, че в другата част на площада в същия ден се провежда с много повече тържественост „Денят на консулите в Лион”. Но уви, във втория по големина град на Франция, България все още не е благословила някой за макар и почетен консул. Защо ли – също не мога да кажа. Само ми се ще да добавя, че "Десант" и пишещият тези редове вече за трети път бие тревога за този тъжен факт. Уви–всуе!

Синоптиците бяха предрекли  времето днес да е дъждовничко, но хилядите ни усмивки, видимо магически, прогониха натрупаните облаци и се разминахме с няколко капки. До нас арменците черпеха със сладко кафе, украинците с медовина, отсреща виетнамците раздаваха някакви оризови сладки. Въобще, Вавилонскат кула този ден се издигна в центъра на Лион в цялата си варварска прелест.



„Тичайте за дефилето, тичайте за дефилето” се раздаде припряно от уста на уста и народните носии, които красяха палатката ни, веднага изчезнаха. После пременени, всички се се строиха зад тъпана на Бруно. Да, добре сте разбрали. Той, а и не само той в тези три групи са французи. Е, здраве да им ги е. Щом ги тегли – разбирам ги напълно.

Как мина дефилето ни! С думи не може да се опише. Туристи, местни хора и журналисти си изпотрошиха апаратите да ни снимат. Не, че нашето си гардже е най-красивото, ама което си е, си е, нали!

„Целта на този празник – отдели ни няколко минути пред палатката ни Кристиян Желпи, председател на комитета за празниците в кметството на Лион – е да дадем възможност на многонационалната палитра на нашите сънародници да покажат пред всички богатството на своята национална култура и фолклор. Така, ние, стари и нови лиончани, ще се обединим във взаимно уважение, приятелство и толеранс един към друг. А и във веселие, разбира се.”

Вечерта, пак по азбучен ред на естрадата на площада започна концерта на групите. Но за тях няма какво да разказвам. Музиката и танците са за слушане и гледане, не за описване. Важното е едно. Най-сетне излязохме от сянката на неизвестността. Не е било лесно, сигурно, ама нали стана. Хайде сега да ни е честито! Честит празник на знамената на света и на теб, драги читателю!


В категории: Свят , Репортажи , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки