Макет на родната къща на Иван Вазов ще обиколи домове за сираци и възрастни хора


Макет на родната къща на Иван Вазов ще обиколи домове за сираци и възрастни хора
Снимка: karlovopress.com
30 Юни 2017, Петък


Всички детайли в умаленото копие на светинята са пресъздадени едно към едно

Автор: Десант

Нетрадиционен макет на родната къща на Иван Вазов ще обиколи 12 социални дома за деца лишени от родителски грижи и за възрастни хора с увреждания. Умаленият модел на светинята е изработен по проект на къщата музей на патриарха на българската литература в Сопот и е частично финансиран от министерството на културата. Той е 40 пъти по-малък от реалната родна къща на Вазов и в него не липсва нищо. Според директора на музея Стефан Филчев така хора с по-малки възможности ще могат да се запознаят отблизо с културното ни наследство.

"Искаме тези хора да ги докоснем, искаме на тези хора да й дадем малко разнообразие и познание, още повече ние ще представим Вазов, неговия род, неговото творчество" - казва той пред karlovopress.com.

Макетът е изработен изцяло от природни материали. Керемидите в него са над 5000. С много прецизност е пресъздаден таванът, който изобразява слънце. Всички детайли са пресъздадени едно към едно - формата на прозорчета, дървените инкрустации...

В музея на Вазов вече се шегуват, че единствените подробности, липсващи в макета, са многобройните котки, които са неизменна част от музейното пространство и бръснарницата на Хаджи Ахил.

От институцията информират още, че нейни служители, облечени в дрехи на Иван Вазов и на майка му Съба Вазова, а най-малките посетители ще получат книжки за оцветяване с емблематичните за поета места в Сопот.


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки