Защо полицията в Девня не може да се справи с шума в циганската махала


Защо полицията в Девня не може да се справи с шума в циганската махала
Валери Шумков (вляво) е един от потърпевшите от шумовия терор в Девня
Ключови думи: Девня, цигани, шум, децибели
30 Юни 2017, Петък


Служителите на реда се оправдават с общинската наредба за опазване на обществения ред, която позволявала шумни купони до 23 часа. Истината е обаче, че униформените не искат да ходят в ромския квартал и прехвърлят горещия картоф на общината

Автор: Севдалина Пенева

Защо полицията в Девня не може да се справи с оглушителния среднощен шум в циганската махала в квартал „Река Девня”? Най-краткият отговор е – защото не иска. Няма друго обяснение за безсилието на служителите на реда и бездействието им по повод системния тормоз над жителите в района.

„Някой ще вземе ли изобщо мерки срещу тия зари с пиротехника? През вечер гърмят. Имам малко дете на 4 месеца, което се буди нощем от трясъка. Все едно е Нова година, само дето е юни. Знам, че през лятото вечерният час е 23 ч., но това не се търпи. Така не може да се живее”, пише Александра Александрова в страницата на Община Девня във "Фейсбук".

Жената е изчерпала всички други възможности, сигнализирала е компетентните органи, но реакция от там не е последвала.

Подобни сигнали в полицията в Девня има десетки. Какво се случва с тях на практика можем да разберем от един конкретен случай, отразен от Нова телевизия преди дни.

Валери Шумков е бил отседнал в хотел в „Река Девня”. В нощта срещу 25 юни той е звънил на спешния телефон 112 цели 9 пъти, за да сигнализира за шумна вакханлия насред площада в квартала.

„Зурни, маанета, вой – данданията беше невъобразима. Стъклата на хотелската стая се тресяха”, разказва мъжа, който напразно се опитвал да заспи. Първите му два опита да се свърже със 112 се оказали неуспешни – от там го отхвърляли. После пък чакал дълго време, докато му вдигнат телефона.

Първият разговор бил осъществен малко след 22,00 часа. Дежурната служителка обяснила на Шумков, че става дума за циганска сватба, за която имало дадено разрешение от Община Девня. Освен това, имало общинска наредба за опазване на обществения ред, според която веселбите и купоните били разрешени до 23,00 ч., тъй че преди този час нямало смисъл да й губи времето, защото ръцете на полицията били вързани.

В 23,10 ч. изнервеният човек се обадил пак. Обещали му да пратят полицейски патрул. 40 минути по-късно от 112 го уверили, че патрулът вече е на място и даже полицаите пишат на ромите акт.

Разиграването продължило до 2,30 ч. след полунощ, когато циганите сами се разотишли, без до този момент да намалят и на йота децибелите.

Аз полицейска кола не видях, категоричен е Валери Шумков, който излязал от хотела, за да чака униформените, готов да свидетелства за нарушаването на реда.

„Действително е имало разрешение за празнуване в кв. „Река Девня“, дадено на един от сватбарите Емил Сашев Ангелов. Община Девня е разрешила да организира празненство на площадчето в квартала до полунощ. Което обаче не означава, че общината е разрешила на тези лица да нарушават закона и да надвишават максимално допустимите децибели за това време на денонощието“, коментира Георги Александров от общинския отдел за връзка с медиите.

„Общинската наредба за опазване на обществения ред строго регламентира проявата на подобни масови мероприятия. Проблемът е, че общината няма полицейски правомощия. В случая е било редно от РПУ-Девня да издадат разпореждане на празнуващите да намалят звука, а междувременно да се свържат с РЗИ или РИОСВ-Варна, откъдето да направят извънредна проверка и да замерят децибелите. За да може актът, който се състави на нарушителите, да е издържан пред съда. Нещо, което не се е случило”, обясни Александров.

Любопитен факт е, че от месец насам РПУ-Девня е "обезглавено", след като доскорошният шеф Диян Димитров бе хванат пиян в работно време при проверка, инициирана от ръководството на ОД на МВР – Варна.

Липсата на началник в девненското РПУ в момента обаче не оправдава бездействието на полицията по повод шума в циганската махала, тъй като тормозът над нормалните граждани там не е от вчера.

Органите на МВР би следвало да познават Закона за защита от шума в околната среда и действащата към него Наредба, за да са наясно, че няма институция в България, която може да разреши на физическо или юридическо лице да надвишава пределно допустимите норми за шум за съответната част на денонощието. Така че и прехвърлянето на горещия картоф в ръцете на общината в случая също не е решение.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки