Стари самолети се строиха в Авиомузей на бургаското летище


Стари самолети се строиха в Авиомузей на бургаското летище
Снимки: Авторът
30 Юни 2017, Петък


Аеропортът отбеляза 90 години от създаването си и 70-годишен юбилей от първият полет на гражданската ни авиация

Автор: Диана Славчева

Нов музей отвори врати в Бургас. Всъщност изразът „отвори врати“ не е съвсем точен, тъй като експонатите му са под открито небе. Но пък самите те имат врати, които посетителите могат да отворят.

Край летището в бургаския квартал Сарафово в деня, когато аеропортът отбеляза 90 години от създаването си, а българската гражданска авиация – своя 70-годишен юбилей, бе открит авиомузей.

Пътнически, селскостопански и военни самолети и вертолети посрещат посетителите и ги въвеждат в един свят, който досега бе познат само на пилоти, стюардеси и авиомеханици.



Тук може да се види например – отвън и отвътре, най-широко разпространеният самолет по времето на войната във Виетнам – МиГ-17Ф, известен с прозвището си „Фреско“. До 1997 г. експонатът е бил на съхранение във висшето военновъздушното училище „Георги Бенковски“.



Изложен е и вездесъщият пътнически аеробус от времето на соца Ан-24.

Историята на бургаското летище започва през юни 1927 г., когато френската компания СИДНА – днес Еър франс, избира терена на днешния аеропорт край Сарафово за изграждането на радиозасечна станция.
.
20 години по-късно, на 29 юни 1947 г. се поставя началото на линията София-Бургас.



В ново време, от 2006 г. бургаското и варненското летище са отдадени на концесия за 35 години на германската компания „Фрапорт“, която досега е инвестирала в Бургас над 150 милиона лева.

През миналата година обслужените пътници са близо 3 милиона, което прави бургаския аеропорт най-оживения в България. Освен това той е и с най-много слънчеви дни на целия Балкански полуостров.



Откритият тържествено вчера авиомузей, на 30 юни, ще има ден на отворените врати и всеки ще може да го разгледа безплатно и да седне в пилотските кабини на някогашните железни летящи птици, порили небето над България и свързвали морския град с всички континенти.






В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки