Валери Симеонов от Асеновград: Полицията претърсва циганския квартал къща по къща, докато не издири всички биячи


Валери Симеонов от Асеновград: Полицията претърсва циганския квартал къща по къща, докато не издири всички биячи
29 Юни 2017, Четвъртък


Държавните органи имат пълна политическа подкрепа. Ще се проверява и за незаконно строителство в циганската махала и незаконните къщи ще бъдат бутнати, увери вицепремиерът по икономическата и демографската политика

Автор: Светлана Николова

„Държавните органи са влезли в циганския квартал на Асеновград. Освен издирване къща по къща на биячите, ще проверят и за незаконно строителство - незаконните къщи ще бъдат бутнати.

Местните хора сигнализираха, че проблемите са създадени предимно от придошли от съседни села и градове цигани - на тях ще бъдат направени щателни проверки по адресна регистрация и при нарушения ще се приложи законът с цялата му строгост.

Полицията ще остане на място в циганската махала колкото е нужно. Борбата срещу битовата престъпност е приоритет и започва от гетата.“


Това заяви заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Както Десант вече писа, той отложи Насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да присъства на срещата между местната власт и протестиращите срещу циганските своеволия в Асеновград.


Асеновград излезе на протест срещу циганските издевателства

Държавните органи имат пълната политическа подкрепа да продължат претърсването на циганския квартал, докато не издирят абсолютно всички биячи, издевателствали над български деца и спортисти. Няма да се допуснат никакви компромиси, увери Валери Симеонов.

По думите му в Асеновград ще има засилено полицейско присъствие, колкото време е необходимо, докато не се гарантира сигурността на гражданите. Това той каза и пред протестиращите в Асеновград по време на срещата, инициирана от кмета на града д-р Емил Караиванов във връзка с инцидента в района на язовир „40-те извора“

За заплахите, които присъстващите се оплакаха, че са им отправени в социалните мрежи от цигани, Симеонов увери, че има специално звено у нас, което ще установи тези хора и те ще си получат заслуженото. "Вие само подайте сигналите", каза на хората той. 

"Уверявам ви, че имате изцяло подкрепа в лицето на държавата", добави Валери Симеонов и посочи горещия телефон, който е денонощен и се намира в кабинета му за всякакви такива сигнали - 940 30 03.

"На една и съща страна сме, на страната на българския закон, който трябва да се спазва", каза още вицепремиерът Валери Симеонов.

Протестиращите от Асеновград поискаха от местната власт да бъдат съборени всички незаконни цигански постройки в града. Гражданите искат и създаване на общинска полиция. Подобно искане бе разглеждано и от Общинския съвет миналата година, но без успех. Затова отново се настоява за осъществяването на тази идея. Хората се възмущават и от циганските каруци, които се движат в града, несмущавани от никого, както и от незаконните сметища, които препълват циганската махала. 

Междувременно, непосредствено преди срещата на Валери Симеонов, Районна прокуратура-Асеновград обяви, че ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо девет лица за извършени хулигански действия с особена дързост и цинизъм
 
Това ще стане на 30 юни. Искането на мярката е спрямо Яшар С., на 27 г., Исмет Л., на 34 г., Славчо М., на 41 г., Ангел М., 20 г., Васил И., на 19 г., Костадин М., 39 г., Емрал Р., на 28 г., Абдраман А., 24 г., Стефан Д., на 33 г., привлечени като обвиняеми за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, обясняват от прокуратурата.

От там припомнят хронологията на конфликта. На 26 юни е възникнал скандал между две групи в района на язовир „40-те извора“ край Асеновград, който е прераснал в масово сбиване на различни места – край язовира, по-късно в центъра на Асеновград и край болницата.

Пострадали са седем лица, които са били откарани в болница за преглед. По делото са назначени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесните повреди на пострадалите, като до момента е установено, че един от тях е с фрактура на китката на ръката, а друг с два счупени прешлени.

Под ръководството на Районна прокуратура-Асеновград се провеждат непрекъснати активни процесуално-следствени действия – извършени са разпити на 17 свидетели, 12 разпознавания, като в момента се правят още четири, три огледа на местопроизшествие, при което са иззети брадви, лопата и дървени тояги.

Деветимата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои повдигане на нови обвинения, като за двама от задържаните те ще бъдат за нанесени средни телесни повреди.  


В категории: Политика , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки