Как да избегнем топлинния и слънчев удар


Как да избегнем топлинния и слънчев удар
29 Юни 2017, Четвъртък


И как се оказва първа помощ в тези състояния

Автор: Десант

Високите температури от последните дни и тези, които тепърва се очаква да нажежат термометрите у нас, повишават риска от получаване на слънчев или топлинен удар. Особено застрашени от това са възрастните над 60 години и децата, както хората със сърдечносъдови заболявания и страдащите от затлъстяване.

В сайта на Министерството на здравеопазването е посочена каква е разликата между тези две състояния - това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце. При него най-неприятното усложнение е, че спира отделянето на пот в следствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, при който потоотделянето е запазено.

Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда.

Предразполагащи моменти са за това са усилена физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, носене на дебели и затворени дрехи, както и наличие на сърдечносъдово заболяване и затлъстяване.

Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове.

Симптомите на топлинния удар при началната му фаза са отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, неволно треперене на отделни мускулни групи (крампи).

В следващата фаза се наблюдава нарушение на тонуса и съзнанието до степен на топлинен припадък и рязко се повишава телесната температура до стойности над физиологичните. Налице са общо зачервяване на кожата, без изпотяване.

Важно е да се уточни, че ако не се лекува, това състояние води до спиране на дишането и смърт.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТОПЛИНЕН ИЛИ СЛЪНЧЕВ УДАР

Дългогодишният здравен консултант на "Десант" - доц. д-р Гео Нешев, съветва преди всичко профилактично на плажа или на работа да се носи светла шапка. "Докато се печете, не връзвайте на главата си кърпа и не слагайте гумена шапка. Не стойте на слънце с пълен стомах, особено ако сте на плажа между 12 и 14 часа" - категоричен е д-р Нешев.

Той препоръчва при работа на открито да се обличат широки дрехи от съвсем тънка материя. На работното място пък следва да се поддържа добра вентилация. „Слагайте лед пред вентилатора. Още по-добре е, ако имате климатик. Ако освен горещо е и много влажно, а вентилацията в помещението не е добра, почивайте през 15 минути. Пийте колкото може повече леко подсолени, но не много студени течности" - казва още доц. д-р Гео Нешев.

По принцип той и колегите му съветват летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 14 часа, но малцина се вслушват в тази препоръка.

ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ

Когато все пак се стигне до получаване на топлинен удар, пострадалият трябва да се пренесе на сянка или в хладно помещение. Тялото му се обтрива с хладка вода. На главата му се  поставя торбичка с лед или намокрено със студена вода парче плат. Дайте на пострадалия да пие обилно слабо подсолена вода с температура около 35 градуса. Можете да увиете тялото му със студен чаршаф или да го намажете с кисело мляко - препоръчва д-р Нешев.

Той не трябва да се оставя в задушно помещение или под преките слънчеви лъчи. Главата му трябва да е на едно ниво с краката, като върху нея не бива да се слага нищо топло!




В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки