Не бива да се работи при температури над 28 градуса


Не бива да се работи при температури над 28 градуса
29 Юни 2017, Четвъртък


Какви са мерките, които работодателите трябва да вземат при червен и оранжев код за опасни жеги

Автор: Десант

Работодателите, които имат обекти на открито, да променят работното време на служителите си в жегите. От Главна Инспекция по труда разпространиха писмо до фирмите с препоръки как да се действа при обявяването на „жълт“ и „оранжев“ код за опасно време.

Най-рисковите терени в момента са в селското стопанство и строителството, още повече, че фирмите от строителния бранш гонят срокове по санирането. Това обаче не трябва да става за сметка на работниците, категоричен е шефът на Инспекцията по труда в Хасково Петър Андреев.

Според него, ръководителите на обектите на открито могат да разпределят работата така, че да започват дейностите по-рано сутрин, а в обедните часове, когато се очаква живакът да удря рекордни температури, хората да са в почивка.

При подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления, при работа на открито работодателите трябва да преценят доколко високите температури застрашават живота и здравето на работещите и да предприемат мерки за минимизиране на рисковете, напомнят от трудовата инспекция.

В Наредба № РД-07-3 от 18 юли 2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места е раписано как да се минимизира риска от работа при неблагоприятна температура. Препоръчва се: създаване на подходяща организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност; създаване на подходяща организация на работните места; осигуряване на колективни средства за защита при работа на открито, особено по отношение на риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване; осигуряване на подходящо работно облекло; осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма; осигуряване на достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма и дори осигуряване на долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура, съобразена с разпоредбите на Наредбата. Според тях при работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка.

Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени и изключения. Според тях при много високи температури навън, в  помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява както по сигнали, така и в рамките на планирани проверки. Той е приоритет и при контролната дейност в строителството и в селското стопанство, където основно се работи на открито. В резултат и на засиления контрол в двата сектора през последните години като цяло работодателите в тях съобразяват дейността с високите температури.

От Главна инспекция по труда признават, че все още обаче има проблеми с осигуряването на климатизирани помещения за почивка, когато става въпрос за работа на открито.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки